پنجشنبه 27 شهريور 1404
در صورتی که یکی از نمایندگان فروش نیوشا رو می شناسید، برای خرید محصول به وی مراجعه نمایید. برای یافتن نمایندگان فروش، به شبکه های اجتماعی مراجعه نموده و هشتگ نیوشا را سرچ نمایید. در صورت عدم توانایی یافتن نماینده فروش، فرم بالا را تکمیل نمایید.
در صورتی که یکی از نمایندگان فروش نیوشا هستید، جهت ثبت درخواستهای خود از طریق دفترکاری اقدام فرمایید
انتخاب تصویر

پسته: گیاهشناسی، خواص و توصیه‌های قبل از مصرف

ظرفپسته

نام تجاری گیاه:

Pistachio

نام علمی گیاه:

. Pistacia vera L

تاریخچه و گیاهشناسی:

پسته از خانواده پسته‌ایان (Anacardiaceae) است و به‌عنوان یکی از ارزشمندترین محصولات خشکباری جهان شناخته می‌شود؛ این محصول با میانگین تولید سالانه بیش از یک میلیون تن، سهم قابل‌توجهی از بازار جهانی آجیل را به خود اختصاص داده و در فهرست اصلی‌ترین خشکبار صادراتی در بسیاری از کشورها، از جمله ایران، قرار دارد. (1)

شواهد باستان‌شناسی نشان می‌دهند که کاشت و بهره‌برداری از این گیاه از حدود 7 هزار سال پیش در فلات ایران رواج داشته است، به‌طوری‌که از ایران به سایر مناطق جهان گسترش یافته است. (2) درخت پسته گیاهی مقاوم به خشکی، با عمر طولانی و برگ‌های مرکب شانه‌ای است که در مناطق نیمه‌خشک رشد می‌کند و دارای گل‌های تک‌جنسی و دوپایه می‌باشد.(3)

در حال حاضر، پسته در کشورهایی چون ایران، ایالات متحده، ترکیه، سوریه، چین، ازبکستان، افغانستان، ایتالیا، یونان و اسپانیا به‌صورت تجاری کشت می‌شود. ایران یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان پسته در دنیاست و بعد از ایالات متحده، رتبه ی دوم تولید جهانی را به خود اختصاص داده است .(4) استان‌های کرمان، خراسان رضوی، یزد، سمنان و قزوین از مهم‌ترین مناطق تولید این محصول در کشور محسوب می‌شوند و استان کرمان، به‌ویژه شهرستان رفسنجان، به‌عنوان مهد اصلی تولید پسته در جهان شهرت دارد. (4)

درخت پسته در شرایط آب و هوایی گرم و خشک با زمستان‌های سرد و تابستان‌های طولانی و گرم بهترین رشد را دارد. این گیاه به خاک‌های سبک و عمیق با زهکشی مناسب نیازمند است و نسبت به شوری خاک مقاومت نسبی دارد .(5)

گونه‌ی  Pistacia vera تنها گونه اقتصادی از بین حدود 10 گونه‌ی متعلق به جنس Pistacia است که میوه خوراکی تولید می‌کند. (2) تنوع ژنتیکی بالایی میان واریته‌های پسته وجود دارد و در ایران، ارقام معروفی همچون فندقی، اکبری، احمد آقایی و کله‌قوچی شناخته شده‌اند که هرکدام از نظر اندازه، طعم و مقاومت به شرایط محیطی، ویژگی‌های خاص خود را دارند . (6)

از پسته در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی-بهداشتی (7)به‌صورت خام، شور، بو داده یا در قالب فرآورده‌هایی نظیر خلال پسته، پودر پسته، روغن پسته و کره پسته استفاده می‌شود و در تهیه انواع بستنی، شکلات، کیک و شیرینی، دسرها، سوسیس‌های گیاهی و محصولات لبنی کاربرد دارد. پسته همچنین به‌عنوان طعم‌دهنده و عامل رنگ‌دهی طبیعی در غذاهای سنتی و مدرن مورد استفاده قرار می‌گیرد. (8)

دانستنی های کشاورزی

گیاهشناسیونحوهزراعت(کاشت،داشت،برداشت)پسته

خواص پسته:

خواص پسته:

مواد موثره و ارزش تغذیه ای پسته

پسته (Pistacia vera)  یکی از مغذی ترین مغزها است و به دلیل داشتن ترکیبی متعادل از چربی‌های سالم (مونو و چندغیراشباع(، پروتئین گیاهی، فیبر رژیمی، ویتامین‌ها (مخصوصاً E، B1، B6، و (K، مواد معدنی (مثل پتاسیم، منیزیم، فسفر(، فیتواسترول‌ها و ترکیبات فنولی مانند لوتئین و رزوراترول، نقش مهمی در بهبود  تغذیه و سلامت انسان ایفا می‌کند. (1) هر 100 گرم مغز پسته خام تقریباً 560 کیلوکالری انرژی فراهم می‌کند. (31)

چربی

پسته دارای حدود 44٪ چربی کل است، که بیش از نیمی از آن از اسیدهای چرب غیراشباع تشکیل می‌شود. مشخصاً:

  • اولئیک اسید (امگا‑9) حدود 5070٪ کل چربی‌ها را تشکیل می‌دهد؛ برای نمونه، برخی مطالعات درصدی بین 52٪ تا 72٪ گزارش کرده‌اند. (31)
  • لینولئیک اسید (امگا‑6) نیز حدود 1535٪ ترکیب اسیدهای چرب را تشکیل می‌دهد.(31)
  • همچنین مقداری از اسید پالمیتیک (حدود 810٪)و اسید لینولنیک (امگا‑3)  نیز در پسته یافت می‌شود. (31)

پروتئین

مغز پسته  (Pistacia vera) دارای حدود 20٪ پروتئین است و منبع قابل‌توجهی از اسیدهای آمینه ضروری محسوب می‌شود. (2) مطالعات نشان داده‌اند که پسته نه‌تنها غنی از پروتئین است، بلکه دارای تمامی 9 اسید آمینه ضروری بوده و به عنوان یک پروتئین کامل گیاهی شناخته می‌شود. (32)

کربوهیدرات‌ها

  • کربوهیدرات کل: حدود 28 گرم در 100 گرم پسته خام وجود دارد، که بخش قابل‌توجهی از آن را فیبر رژیمی تشکیل می‌دهد. (31)
  • فیبر رژیمی : در حدود 10 گرم شامل ترکیبی از فیبر (محلول و نامحلول) در هر 100 گرم پسته موجود است. (31)
  • نقش سلامت: فیبر موجود در پسته با بهبود پیمایش روده‌ای، کاهش قند خون پس از غذا، افزایش باکتری‌های مفید روده و کاهش کلسترول بد(LDL)  مرتبط است. (31)

ویتامین‌ها

پسته منبع غنی از:

  • ویتامین B6 و تیامین( (B1
  • ویتامین K و توکوفرول (ویتامین E)
  • دارای مقادیر قابل توجهی لوتئین و زاگزانتین (نوعی رنگدانه زیستی) است . این ترکیبات برای عملکرد مغز، سلامت قلب و اثرات آنتی‌اکسیدانی حیاتی‌اند. (33)

مواد معدنی

پسته تأمین‌کننده مواد معدنی حیاتی است؛ از جمله پتاسیم، منیزیم، فسفر، مس، آهن، روی و منگنز (31) مقادیر بالای پتاسیم و منیزیم به تنظیم فشار خون کمک می‌کنند.

ترکیبات فنولی

پسته حاوی ترکیبات فنولی قدرتمند مانند اسید گالیک، کاتچین، رزوراترول و رنگدانه‌های آنتوسیانین (در پوست بنفش) است. همچنین لوتئین و زاگزانتین باعث رنگ سبز مغز و خواص آنتی‌اکسیدانی قوی در آن می‌شوند.(34)

فیتواسترول‌ها

حدود 240280 میلی‌گرم فیتواسترول در هر 100 گرم پسته یافت می‌شود. -βسیتوسترول بخش عمده این گروه را تشکیل می‌دهد. این ترکیبات جذب کلسترول را کاهش می‌دهند و به سلامت قلب کمک می‌کنند. (35)

enlightened روغن پسته از پرس سرد مغز پسته استخراج می‌شود و به دلیل محتوای فراوان چربی‌های غیراشباع، فیتواسترول‌ها، توکوفرول‌ها و ترکیبات فنولی، جزو روغن‌های ارزشمند در رژیم‌های سالم و مراقبت پوست و مو محسوب می‌شود. (31)

enlightenedاسیدهای چرب غیراشباع مانند اولئیک اسید (~5070٪) و لینولئیک اسید (~2030٪) ساختار اصلی چربی روغن را تشکیل می‌دهند که برای سلامت قلب و دیواره‌های سلولی مفید هستند. (31)

enlightenedگاما توکوفرول (نوع غالب ویتامین E در پسته) نقش چشمگیری در افزایش ماندگاری روغن و محافظت در برابر اکسیداسیون دارد. این آنتی‌اکسیدان قوی همچنین در کاهش التهاب و پیشگیری از بیماری‌های مزمن مانند دیابت و بیماری‌های قلبی نقش دارد. (33, 17) 

enlightenedفیتواسترول‌ها، به‌ویژه -βسیتوسترول، در روغن پسته به‌وفور یافت می‌شوند. این ترکیبات در مهار جذب کلسترول بد (LDL ) و بهبود پروفایل چربی خون مؤثر هستند.(35,14)

enlightenedترکیبات فنولی مانند رزوراترول و کاتچین (موجود در پسته) به اثرات ضدپیری، ضدالتهاب و محافظت DNA کمک می‌کنند. (34,11)

enlightenedدر مراقبت پوست، روغن پسته به‌دلیل ساختاری سبک، ترکیبات مرطوب‌کننده و توانایی تقویت بافت پوست، یک نرم‌کننده مؤثر به شمار می‌رود و در محصولاتی برای مراقبت صورت، خارش و خشکی پوست کاربرد دارد.(9)

enlightenedدر طب سنتی ایران، این روغن برای تقویت پوست‌های خشک، بهبود کبودی دور چشم و لیفت طبیعی پوست استفاده می‌شده است؛ استفاده موضعی معمولاً با چند قطره روی نواحی مورد نظر برای جذب کامل توصیه می‌شود. (36)

enlightened روغن پسته سرشار از اسیدهای چرب ضروری و آنتی‌اکسیدان‌هایی چون گاما توکوفرول است که می‌توانند به تقویت فولیکول‌های مو، کاهش خشکی پوست سر و افزایش درخشندگی مو کمک کنند .(12) استفاده منظم از روغن پسته روی موها و پوست سر ممکن است ریزش مو را کاهش داده و نرمی و لطافت طبیعی مو را بازگرداند.

enlightenedکلروفیل و کاروتنوئیدهایی نظیر لوتئین و β‑کاروتن موجب رنگ سبز روغن پسته می‌شوند و خواص آنتی‌اکسیدانی و محافظت از چشم و پوست را ارتقاء می‌دهند. (43,  37)

enlightenedپرس سرد (Cold Pressing) روشی برای استخراج روغن از دانه‌های روغنی بدون اعمال حرارت است. از آن‌جا که حرارت می‌تواند باعث کاهش عطر، طعم طبیعی و ارزش تغذیه‌ای روغن شود، روغن‌های حاصل از این روش معمولاً کیفیت بالاتر و خواص سلامت‌بخش‌تری نسبت به روغن‌های تصفیه‌شده دارند.(38)

enlightenedروغن پسته خالص، مانند سایر روغن‌های گیاهی، در برابر نور، حرارت و اکسیژن حساس است و در صورت نگهداری نامناسب ممکن است اکسید و فاسد شود. برای حفظ کیفیت، بهتر است پس از باز شدن درب بطری، آن را در مکانی خنک، خشک و تاریک مانند یخچال نگهداری کنید. (39)

روزانه یک تا دو قاشق غذاخوری (15 تا 30 میلی‌لیتر) به صورت مستقیم و یا همراه با غذا، سالاد و نوشیدنی میل کنید.

به طور کلی، می‌توانید روغن پسته را در هر زمانی از روز مصرف کنید؛ بهترین زمان مصرف به علت مصرف آن بستگی دارد. مثلا:    

  • مصرف خوراکی: توصیه می‌شود روغن پسته همراه با وعده‌های غذایی مصرف شود تا جذب بهتر مواد مغذی و ترکیبات مفید آن فراهم گردد. مصرف روغن در وعده صبحانه یا ناهار می‌تواند به بهبود انرژی و تأمین اسیدهای چرب ضروری کمک کند.
  • مکمل غذایی: روغن پسته می‌تواند به عنوان مکمل در میان‌وعده‌ها یا قبل از فعالیت‌های بدنی مصرف شود تا به افزایش انرژی و حفظ سلامت کلی بدن کمک نماید.
  • مراقبت از پوست و مو: استفاده موضعی از روغن پسته در شب، پیش از خواب، بهترین زمان جهت جذب کامل و بازسازی پوست و مو است. این زمان به پوست و مو فرصت می‌دهد تا بدون اختلال در معرض نور خورشید یا آلودگی، از خواص تغذیه‌ای روغن بهره‌مند شوند.
  • ماساژ درمانی: روغن پسته می‌تواند در جلسات ماساژ درمانی به منظور افزایش آرامش و تسکین عضلات در طول روز یا شب مورد استفاده قرار گیرد.

 

عوارض جانبی و واکنش های حساسیت زا

مصرف خوراکی

روغن پسته که از مغز پسته به روش پرس سرد تهیه می‌شود، به‌طور کلی برای مصرف خوراکی ایمن است.با این حال، تاکنون شواهد کافی برای تأیید ایمنی کامل آن بهعنوان داروی خوراکی در دوزهای بالا وجود ندارد. (40)

مصرف موضعی

روغن پسته بهطور کلی برای انواع پوست بیخطر است و به دلیل ساختار سبک و جذب آسان، در فرآوردههای آرایشی و مراقبتی استفاده میشود. با این حال، افراد با پوست بسیار حساس یا مستعد آکنه بهتر است پیش از استفاده مستقیم با پزشک یا متخصص پوست مشورت کنند. (42)

سندروم روده تحریک‌پذیر (IBS)

در افراد مبتلا به سندرم روده تحریکپذیر، مصرف مقادیر زیاد روغن پسته ممکن است باعث اسهال، نفخ یا درد شکم شود.این افراد بهتر است با احتیاط و در دوزهای پایین‌تر از روغن پسته استفاده کنند. (43)

بارداری و شیردهی

پیش از مصرف روغن پسته در این دوران، مشورت با پزشک ضروری است. (44)

دیابت

روغن پسته ممکن است با تأثیر بر متابولیسم گلوکز، قند خون را در برخی افراد کاهش دهد.افراد دیابتی باید هنگام مصرف روغن پسته سطح قند خون خود را کنترل کرده و با پزشک مشورت نمایند. (45)

جراحی

در صورت برنامهریزی برای جراحی، توصیه میشود حداقل دو هفته پیش از عمل از مصرف روغن پسته خودداری کنید، زیرا می‌تواند بر کنترل قند خون یا پاسخ‌های التهابی بدن تأثیر بگذارد. (46)

حساسیت به مغزیجات یا دانه‌های آجیلی

استفاده خوراکی و موضعی از روغن پسته عموماً برای افراد ایمن است. افرادی که به مغزهای درختی مانند گردو، بادام یا فندق حساسیت دارند، ممکن است نسبت به روغن پسته نیز واکنش آلرژیک نشان دهند. در صورت سابقه‌ی آلرژی شدید به مغزیجات، مصرف خوراکی یا موضعی روغن پسته توصیه نمی‌شود. (41)

واکنش های حساسیت زا

به طور کلی، هر فرد ممکن است نسبت به گیاهان و ادویه‌های خاصی حساسیت داشته باشد که این حساسیت باید در درجه اول توسط خود فرد و در درجه دوم توسط پزشک تشخیص داده شود. البته این واکنش‌های آلرژیک عوارض جانبی مزمن یا حاد ایجاد نمی‌کنند و بعد از شناسایی گیاه حساسیت‌زا و قطع مصرف آن‌، عوارض ناشی از آلرژی برطرف خواهد شد.

هیچ شرکت یا هیچ محصولی نمی‌تواند از واکنش‌های آلرژیک بدن‌های مختلف از پیش آگاهی داشته باشد. ناسازگاری بدن با یک یا چند گیاه خاص هر چند به ندرت پیش می‌آید اما به هر حال ممکن است مصرف کنندگانی با آن مواجه شوند.

تداخل دارویی

اگرچه مطالعات خاص درباره تداخلات دارویی روغن پسته محدود هستند، اما به دلیل وجود مقادیر قابل‌توجهی از اسیدهای چرب غیراشباع، ویتامین K، و آنتی‌اکسیدان‌ها، احتمال برخی تداخلات دارویی وجود دارد:

ویتامین K موجود در روغن پسته ممکن است اثر این داروها را کاهش داده و خطر لخته شدن خون را افزایش دهد. بنابراین، افرادی که داروهای ضدانعقاد (مانند وارفارین، آسنوکومارول، هپارین) مصرف می‌کنند باید پیش از مصرف خوراکی منظم روغن پسته با پزشک خود مشورت نمایند. (47)

مصرف روغن پسته ممکن است باعث کاهش سطح قند خون شود. اگر همراه با داروهای پایین‌آورنده قند خون (مانند متفورمین، گلیبنکلامید، انسولین) استفاده شود، ممکن است منجر به افت شدید قند خون(هیپوگلیسمی) گردد. (48)

روغن پسته به دلیل محتوای فیتواسترول و چربی‌های مفید ممکن است اثر داروهای کاهنده چربی خون را تشدید کند و مصرف هم‌زمان آنها نیاز به نظارت پزشک دارد. (47,48)

کاربرد در طب قدیم

کاربرد در طب قدیم
  • پزشکان یونان باستان، از جمله بقراط و جالینوس، پسته را ماده‌ای با طبیعت «گرم و خشک» معرفی می‌کردند و روغن آن را برای تقویت معده، افزایش قوای جنسی و حمایت از کبد تجویز می‌نمودند. (49همچنین در آثار بقراط برای تقویت حافظه و مغز از روغن پسته یاد شده است. (50)
  • در متون طب سنتی ایرانی و اسلامی، پسته و روغن آن «مقوی قلب و مغز»، «ملین دستگاه گوارش»، «آرام‌بخش اعصاب»، و «ضدسرفه» بوده‌اند؛ همچنین برای درمان ضعف، بی‌خوابی، کم‌خونی و درمان زخم‌های گوارشی توصیه می‌شدند. (51)
  • در طب آیورودا، روغن پسته ماده‌ای «گرم، مقوی، و لطیف» محسوب می‌شد که برای تعادل دَوشاهای واتا و پیتا، افزایش انرژی جنسی و بهبود وضعیت گوارشی کاربرد داشت. (52) همچنین گفته می‌شد در پیشگیری از آفتاب‌سوختگی و درمان خشکی پوست مؤثر است. (53)
  • مصری‌های باستان نیز از روغن پسته برای ماساژ تشریفاتی، خوش‌بو‌سازی، درمان زخم‌ها و حمایت دستگاه گوارش استفاده می‌کردند؛ شواهد باستان‌شناسی در مقبره‌های سلطنتی این کشور یافت شده‌اند. (54)
  • در اروپا، به‌ویژه در دوران قرون وسطی تا رنسانس، طبیبان عرب و اروپایی از روغن پسته برای تقویت عمومی، بهبود زخم‌های پوستی و درمان ناراحتی‌های کبد و گوارش بهره می‌جستند. (55)

برخی سوالات متداول درباره پسته

روغن پسته به‌دلیل ترکیبات غنی از اسیدهای چرب غیر اشباع مانند اسید لینولئیک و اولئیک، ویتامین‌های E و A، پلی‌فنول‌ها و فیتواسترول‌ها، خواص گسترده‌ای در حوزه سلامت و زیبایی دارد. مصرف خوراکی این روغن می‌تواند به بهبود سلامت قلب با کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL)، تنظیم قند خون، بهبود عملکرد دستگاه گوارش و تقویت سیستم ایمنی کمک کند. همچنین اثرات ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی آن به محافظت از سلول‌ها در برابر استرس اکسیداتیو و کاهش خطر بیماری‌های مزمن کمک می‌کند.

از نظر استفاده موضعی، روغن پسته پوست را نرم، مرطوب و تغذیه می‌کند، به کاهش التهاب‌های پوستی مانند اگزما و پسوریازیس کمک کرده و در تقویت و درخشش موها نقش موثری دارد.

روغن پسته‌ای که به روش پرس سرد و بدون تصفیه تهیه می‌شود (مانند روغن پسته کاژان)، مستقیماً از فشرده‌سازی مغز پسته در دمای پایین به‌دست می‌آید. این روش بدون افزودن مواد شیمیایی یا حرارت بالا، ترکیبات فعال و مفید موجود در پسته مانند اسیدهای چرب غیراشباع، فیتواسترول‌ها، ویتامین E، اسکوالن، کاروتنوئیدها و پلی‌فنول‌ها را حفظ می‌کند.
در مقابل، روغن‌های پسته که با حلال‌های شیمیایی (مثل هگزان) استخراج یا در مراحل بعدی تصفیه می‌شوند، بخش زیادی از این ترکیبات زیست‌فعال را از دست می‌دهند. روغن‌های تصفیه‌شده ممکن است ظاهری شفاف‌تر و ماندگاری بالاتری داشته باشند، اما خواص تغذیه‌ای، آنتی‌اکسیدانی و درمانی آن‌ها بسیار کمتر است.
بنابراین روغن پرس سرد و تصفیه‌نشده پسته، ارزشمندترین نوع روغن برای مصارف خوراکی و موضعی محسوب می‌شود؛ چراکه خواص ضدالتهابی، محافظت از قلب، کمک به سلامت پوست و تأثیر بر تعادل قند و چربی خون را حفظ می‌کند.

بله. روغن پسته به‌دلیل دارا بودن اسیدهای چرب غیراشباع و خاصیت نرم‌کنندگی، می‌تواند به روان‌سازی حرکات روده کمک کند. مصرف خوراکی روزانه 1 تا 2 قاشق چای‌خوری از این روغن به‌صورت ناشتا یا همراه با شیر گرم، روش ساده‌ای برای بهبود یبوست خفیف است.

- نرم‌کننده و مرطوب‌کننده قوی برای پوست‌های خشک و حساس
- کمک به کاهش التهاب‌های پوستی مانند خارش، قرمزی و اگزما
- تقویت سد دفاعی پوست و حفظ رطوبت
- پیشگیری از پیری زودرس و کاهش چین و چروک
- محافظت از پوست در برابر آسیب‌های اکسیداتیو ناشی از نور آفتاب یا آلودگی

بله. روغن پسته با داشتن ویتامین E، اسیدهای چرب امگا و خواص ضدالتهابی، می‌تواند به کاهش تیرگی، پف و خشکی زیر چشم کمک کند. استفاده‌ی شبانه از چند قطره روغن پسته و ماساژ ملایم آن به بهبود رنگ پوست اطراف چشم و افزایش آبرسانی کمک می‌کند.

ابتدا پوست صورت را با شوینده‌ی ملایم تمیز کنید. سپس چند قطره روغن پسته را با نوک انگشتان روی پوست تمیز ماساژ دهید. بهتر است این کار شب‌ها انجام شود و روغن تا صبح روی صورت باقی بماند. استفاده‌ی مداوم به نرم شدن، آبرسانی و درخشان شدن پوست کمک می‌کند.

بله. روغن پسته به‌دلیل دارا بودن اسیدهای چرب مفید، ویتامین‌های A و E و ترکیبات آنتی‌اکسیدانی، به تقویت ریشه مو و کاهش خشکی پوست سر کمک می‌کند. همچنین به کاهش شکنندگی موها، افزایش درخشندگی و کاهش ریزش کمک می‌کند.
برای درمان خشکی و وزی مو: مقداری روغن پسته را به کف دست‌ها بمالید و روی ساقه و انتهای موهای خشک و آسیب‌دیده ماساژ دهید.
-
برای تقویت پوست سر: روغن را به مدت 15 تا 30 دقیقه روی پوست سر ماساژ داده و سپس با شامپوی ملایم شست‌وشو دهید.

روغن پسته‌ای که به روش پرس سرد از مغز پسته خوراکی گرفته می‌شود، برای مصرف روزانه در حد متعادل ایمن و قابل‌استفاده است. این روغن مانند بسیاری از روغن‌های گیاهی دیگر، اگر به مقدار معمول در رژیم غذایی استفاده شود، مشکلی ایجاد نمی‌کند.

با این حال، در حال حاضر تحقیقات کافی برای بررسی بی‌خطر بودن مصرف آن در دوزهای بسیار بالا یا به‌عنوان داروی درمانی وجود ندارد.  بنابراین توصیه می‌شود افراد از زیاده‌روی در مصرف خودداری کنند و به مقدار توصیه‌شده (1 تا 2 قاشق غذاخوری در روز) پایبند باشند.

 

موارد بیشتر

​​​​​​1.Mir‑Makhamad, B., Bjørn, R., Stark, S. & Spengler, R.N. (2022). Pistachio (Pistacia vera L.) Domestication and Dispersal Out of Central Asia. Agronomy, 12(8), 1758. Retrieved from https://doi.org/10.3390/agronomy12081758

2.Zohary, D., & Hopf, M. (2000). Domestication of Plants in the Old World (3rd ed.). Oxford University Press. Retrieved from https://archive.org/details/domesticationofp0000zoha

3.Sheibani, A., & Shahsavar, A. (2013). Pistachio (Pistacia vera L.) breeding and biotechnology. Horticulture International Journal, 1(1), 00004. Retrieved from        https://www.researchgate.net/publication/284505900_Pistachio_Pistacia_vera_L

4.FAO. (2021). Pistachio production statistics. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Retrieved from   https://www.fao.org/faostat/en/#data/QC

5.Ferguson, L., & Haviland, D. R. (2005). Pistachio Production Manual (Publication No. 8005). University of California Agriculture and Natural Resources. Retrieved from https://anrcatalog.ucanr.edu/pdf/8005.pdf

6.Kallsen, C. E., & Parfitt, D. E. (2008). Breeding and development of pistachio rootstocks. Acta Horticulturae, 772, 105–110. Retrieved from https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2008.772.11

7. Ghaseminasab Parizi, M., Ahmadi, A., & Mazloomi, S. M. (2015). A review on pistachio: Its composition and benefits regarding the prevention or treatment of diseases. Journal of Health & Hygiene, 4(1), 58–68. Retrieved from https://johe.rums.ac.ir/files/site1/user_files_2a71e2/html/vol4.no1.8.htm

8.Afshari, S., Fernández-Tomé, S., & Ghaffarpour, Kh. (2021). Pistachios are a rich source of protein, monounsaturated fats, fiber, antioxidants and vitamins – Composition overview. Foods, 10(8), 1852. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8747606

9. Grace, M. H., Esposito, D., Timmers, M. A., Xiong, J., Yousef, G., Komarnytsky, S., & Lila, M. A. (2016). Chemical composition, antioxidant and anti-inflammatory properties of pistachio hull extracts. Food Chemistry, 210, 85–95. Retrieved from https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.04.088

10. Martorana, M., Arcoraci, T., Rizza, L., Saija, A., & Trombetta, D. (2013). Photoprotection by pistachio bioactives in a 3 dimensional human skin equivalent tissue model. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, 117, 62–66. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28122479

11. Soulkrave. (2024). The Secret Elixir: Why Organic Pistachio Seed Oil Is a Game Changer. Soulkrave. Retrieved from  https://diabetesjournals.org/care/article/37/11/3098/28838/Beneficial-Effect-of-Pistachio-Consumption-on

12. Lin, T. K., Zhong, L., & Santiago, J. L. (2018). Anti-inflammatory and skin barrier repair effects of topical application of some plant oils. International Journal of Molecular Sciences, 19(1), 70. Retrieved from  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29280987

13. Kaur, N., Chugh, V., & Gupta, A. K. (2014). Essential fatty acids as functional components of foods – a review. Journal of Food Science and Technology, 51(10), 2289–2303. Retrieved from
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25328170/

14. Sari, I., Baltaci, Y., Bagci, C., Davutoglu, V., Erel, O., Celik, H., & Aksoy, N. (2010). Effect of pistachio diet on lipid parameters, endothelial function, inflammation and oxidative status: A prospective study. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, 20(1), 19–24. Retrieved from  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19647416/

15. Sheridan, M. J., Cooper, J. N., Erario, M., & Cheifetz, C. E. (2007). Pistachio nut consumption and serum lipid levels. Journal of the American College of Nutrition, 26(2), 141–148. Retrieved from
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17536125/

16. Bolling, B. W., McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2010). The phytochemical composition and antioxidant actions of tree nuts. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 19(1), 117–123. Retrieved from
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20199996/

17. Kasliwal, R. R., Bansal, M., Mehrotra, R., Pandya-Yeptho, K., & Trehan, N. (2015). Effect of pistachio nut consumption on endothelial function and arterial stiffness. Nutrition, 31(5), 678–685. Retrieved from
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25837212/

18. West, S. G., Gebauer, S. K., Kay, C. D., Bagshaw, D. M., Savastano, D. M., Diefenbach, C., & Kris-Etherton, P. M. (2012). Diets containing pistachios reduce systolic blood pressure and peripheral vascular responses to stress in adults with dyslipidemia. Hypertension, 60(1), 58–63. Retrieved from  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22665124

19. Kay, C. D., Gebauer, S. K., West, S. G., & Kris-Etherton, P. M. (2010). Pistachios increase serum antioxidants and lower serum oxidized-LDL in hypercholesterolemic adults. The Journal of Nutrition, 140(6), 1093–1098. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20357077/

20. Hernández-Alonso, P., Salas-Salvadó, J., Baldrich-Mora, M., Juanola-Falgarona, M., & Bulló, M. (2014). Beneficial effect of pistachio consumption on glucose metabolism, insulin resistance, inflammation, and related metabolic risk markers: A randomized clinical trial. Diabetes Care, 37(11), 3098–3105. Retrieved from   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2512550

21. Kendall, C. W. C., West, S. G., Augustin, L. S., et al. (2014). Acute effects of pistachio consumption on glucose and insulin, satiety hormones and endothelial function in the metabolic syndrome. European Journal of Clinical Nutrition, 68, 370–375. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24424074/

22. Baghery, A., et al. (2023). Effects of pistachios on glycaemic control: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. British Journal of Nutrition, 129(10), 1693–1702. Retrieved from https://doi.org/10.1017/S0007114522002100

23. Kubala, J. (2024, February 12). 9 Health Benefits of Pistachios. Health.com. Retrieved from https://www.health.com/pistachios-8423108?utm_source=chatgpt.com

24. Aksungur, N. D., Mai, V., et al. (2012, April 24). Pistachio consumption may promote a beneficial gut environment. Experimental Biology Abstract. Retrieved from https://www.eurekalert.org/news-releases/682136

25. Mandalari, G., Bisignano, C., Filocamo, A., et al. (2013). Bioaccessibility of pistachio polyphenols, xanthophylls, and tocopherols during simulated human digestion. Nutrition, 29(1), 338–344. Retrieved from    https://doi.org/10.1016/j.nut.2012.08.004

26. El Sayed, M. A., & Hamza, M. (2021). Biological activities of Pistacia vera (pistachio) oil. In Bioactive Compounds of Edible Nuts and Seeds (pp. 123–145). Springer. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/358197000_Biological_activities_of_pistachio_Pistacia_vera_oil

27. Bolling, B. W., McKay, D. L., Blumberg, J. B. (2010). The phytochemical composition and antioxidant actions of tree nuts. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 19(1), 117–123. Retrieved from

 https://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/19/1/117.pdf

28. Jamshidi, S., Hejazi, N., Golmakani, M.-T., Tanideh, N., & Heidari Esfahani, M. (2019). Preventive effect of different wild pistachio oils on oxidative stress markers, liver enzymes, and histopathological findings in a metabolic syndrome model. Iranian Journal of Basic Medical Sciences, 22, e1238. Retrieved from  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316241

29. Gokce, Z., Cekic, F. O., & Bakir, E. (2020). The protective effect of Pistacia vera L. seed oil against CCl₄-induced hepatotoxicity in Saccharomyces cerevisiae and rat models. Progress in Nutrition, 22(4), 662–671. Retrieved from https://www.mattioli1885journals.com/index.php/progressinnutrition/article/view/9901

30. Gómez Candela, C., Bermejo López, L. M., & Loria Kohen, V. (2011). Importance of a balanced omega 6/omega 3 ratio for maintaining health: physiological effects of omega 3 fatty acids. Nutrición Hospitalaria, 26(2), 323–329. Retrieved from  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21666970/

31. Dreher, M. L. (2012). Pistachio nuts: composition and potential health benefits. Nutrition Reviews, 70(4), 234–240. Retrieved from https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00467.x

32.American Pistachio Growers. (2020). New Analysis Shows U.S. Grown Pistachios Are A “Complete Protein” Retrieve from https://americanpistachios.org/complete-protein  

33.Healthline. (2024). 9 Health Benefits of Pistachios. Retrieved from   https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-of-pistachios

 34.Liu, R. H., & Liu, J. (2022). Quantification of phytochemicals, cellular antioxidant activities and antiproliferative activities of pistachios in vitro. Foods, 11(15), 2319. Retrieved from  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9329773

35. Calderaro, A., Dugo, G., Ribaudo, G., & Mondello, L. (2024). Nutritional and bioactive characterization of pistachio – a review. Exploration Foods & Foodomics, 2, 363–390. Retrieved from 

https://doi.org/10.37349/eff.2024.00042

36. Shahidi, F. & Ambigaipalan, P. (2015). Phenolics and polyphenolics in foods, beverages and spices: antioxidant activity and health effects – A review. Journal of Functional Foods, 18, 820–897. Retrieved from 

https://doi.org/10.1016/j.jff.2015.06.018

37. Ma, L., & Lin, X. M. (2010). Effects of lutein and zeaxanthin on aspects of eye health. Journal of the Science of Food and Agriculture, 90(1), 2–12. Retrieved from https://doi.org/10.1002/jsfa.3785

38. Benefits Of Cold Pressed Oils. farmizen. Retrieved from  https://www.farmizen.com/benefits-of-cold-pressed-oils/

39. Choe, E., & Min, D. B. (2006). Mechanisms and factors for edible oil oxidation. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 5(4), 169–186. Retrieved from https://doi.org/10.1111/j.1541-4337.2006.00009.x

40. Drugs.com. (2025, March 10). Pistachio (Pistacia vera L.): Overview, uses, and safety. Retrieved from https://www.drugs.com/npp/pistachio.html

41. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. (2020). Foods that crossreact with cashew and pistachio. Retrieved from https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/cashew-pistachio-cross-reactivity

42. Heart of the Desert. (2019, June 12). Pistachios in the Skincare Industry: Benefits and Uses. Retrieved from https://www.heartofthedesert.com/pistachios-in-the-skincare-industry

43. Verywell Health. (2025, March 11). Pistachios: Health Benefits of Daily Crunching. Retrieved from  https://www.verywellhealth.com/pistachios-8597914

 44. National Library of Medicine. (2024, August 15). Pistacia (pistachio) – Drugs and Lactation Database (LactMed). Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK597795/

45. Medical News Today. (2023). Are pistachios good for diabetes? Retrieved from https://www.medicalnewstoday.com/articles/pistachios-and-diabetes

46. University of Michigan Health. (2022). Supplements and Surgery: What to Avoid Before Surgery. Retrieved from https://www.uofmhealth.org/health-library/tn2210

47. Ross, R. A., & O'Hare, M. F. (2005). Systematic overview of warfarin and its drug and food interactions. Archives of Internal Medicine. 165(10), 1095–1106. Retrieved from https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/486574

48. Alasalvar, C., Salvadó, J. S., & Ros, E. (2020). Bioactives and health benefits of nuts and dried fruits. Food Chemistry, 314, 126192. Retrieved from https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126192

49.Cambridge University Press. (2011). Mediterranean nuts: origins, ancient medicinal benefits and symbolism. Retrieved from  https://www.cambridge.org/

50.Wikipedia. (2025). Pistachio. [Cultivation & History section] Retrieved from https://en.wikipedia.org/wiki/Pistachio

51.Heart of the Desert. (2023). The Historical Medicinal Uses of Pistachios: Ancient Wisdom Rediscovered. Retrieved from https://www.heartofthedesert.com/pistachios-in-the-skincare-industry

52.Times of India. (2024). Ayurvedic way to consume pistachios and its benefits (Dr. Swati Darade quote). Retrieved from https://www.1mg.com/ayurveda/why-and-how-to-consume-pistachios

53.1mg Ayurveda. (2022). Pistachio Oil: Benefits, Precautions and Dosage. . Retrieved from https://www.1mg.com/ayurveda/pistachio-oil-healing-nature La Tourangelle (n.d.). Roasted Pistachio Oil—historical use in massage and skincare. . Retrieved from https://www.latourangelle.com/roasted-pistachio-oil

54.Medicine Traditions. (n.d.). Pistacia, Pistachio – Traditional Medicine (Unani etc.)  Retrieved from  https://www.medicinetraditions.com/pistacia-pistachio-traditional-medicine

55.Medicine Traditions. (n.d.). Pistacia, Pistachio – Traditional Medicine (Unani etc.)  Retrieved from https://www.medicinetraditions.com/pistacia-pistachio-traditional-medicine

منابع

​​​​​​1.Mir‑Makhamad, B., Bjørn, R., Stark, S. & Spengler, R.N. (2022). Pistachio (Pistacia vera L.) Domestication and Dispersal Out of Central Asia. Agronomy, 12(8), 1758. Retrieved from https://doi.org/10.3390/agronomy12081758

2.Zohary, D., & Hopf, M. (2000). Domestication of Plants in the Old World (3rd ed.). Oxford University Press. Retrieved from https://archive.org/details/domesticationofp0000zoha

3.Sheibani, A., & Shahsavar, A. (2013). Pistachio (Pistacia vera L.) breeding and biotechnology. Horticulture International Journal, 1(1), 00004. Retrieved from        https://www.researchgate.net/publication/284505900_Pistachio_Pistacia_vera_L

4.FAO. (2021). Pistachio production statistics. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Retrieved from   https://www.fao.org/faostat/en/#data/QC

5.Ferguson, L., & Haviland, D. R. (2005). Pistachio Production Manual (Publication No. 8005). University of California Agriculture and Natural Resources. Retrieved from https://anrcatalog.ucanr.edu/pdf/8005.pdf

6.Kallsen, C. E., & Parfitt, D. E. (2008). Breeding and development of pistachio rootstocks. Acta Horticulturae, 772, 105–110. Retrieved from https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2008.772.11

7. Ghaseminasab Parizi, M., Ahmadi, A., & Mazloomi, S. M. (2015). A review on pistachio: Its composition and benefits regarding the prevention or treatment of diseases. Journal of Health & Hygiene, 4(1), 58–68. Retrieved from https://johe.rums.ac.ir/files/site1/user_files_2a71e2/html/vol4.no1.8.htm

8.Afshari, S., Fernández-Tomé, S., & Ghaffarpour, Kh. (2021). Pistachios are a rich source of protein, monounsaturated fats, fiber, antioxidants and vitamins – Composition overview. Foods, 10(8), 1852. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8747606

9. Grace, M. H., Esposito, D., Timmers, M. A., Xiong, J., Yousef, G., Komarnytsky, S., & Lila, M. A. (2016). Chemical composition, antioxidant and anti-inflammatory properties of pistachio hull extracts. Food Chemistry, 210, 85–95. Retrieved from https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.04.088

10. Martorana, M., Arcoraci, T., Rizza, L., Saija, A., & Trombetta, D. (2013). Photoprotection by pistachio bioactives in a 3 dimensional human skin equivalent tissue model. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, 117, 62–66. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28122479

11. Soulkrave. (2024). The Secret Elixir: Why Organic Pistachio Seed Oil Is a Game Changer. Soulkrave. Retrieved from  https://diabetesjournals.org/care/article/37/11/3098/28838/Beneficial-Effect-of-Pistachio-Consumption-on

12. Lin, T. K., Zhong, L., & Santiago, J. L. (2018). Anti-inflammatory and skin barrier repair effects of topical application of some plant oils. International Journal of Molecular Sciences, 19(1), 70. Retrieved from  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29280987

13. Kaur, N., Chugh, V., & Gupta, A. K. (2014). Essential fatty acids as functional components of foods – a review. Journal of Food Science and Technology, 51(10), 2289–2303. Retrieved from
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25328170/

14. Sari, I., Baltaci, Y., Bagci, C., Davutoglu, V., Erel, O., Celik, H., & Aksoy, N. (2010). Effect of pistachio diet on lipid parameters, endothelial function, inflammation and oxidative status: A prospective study. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, 20(1), 19–24. Retrieved from  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19647416/

15. Sheridan, M. J., Cooper, J. N., Erario, M., & Cheifetz, C. E. (2007). Pistachio nut consumption and serum lipid levels. Journal of the American College of Nutrition, 26(2), 141–148. Retrieved from
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17536125/

16. Bolling, B. W., McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2010). The phytochemical composition and antioxidant actions of tree nuts. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 19(1), 117–123. Retrieved from
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20199996/

17. Kasliwal, R. R., Bansal, M., Mehrotra, R., Pandya-Yeptho, K., & Trehan, N. (2015). Effect of pistachio nut consumption on endothelial function and arterial stiffness. Nutrition, 31(5), 678–685. Retrieved from
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25837212/

18. West, S. G., Gebauer, S. K., Kay, C. D., Bagshaw, D. M., Savastano, D. M., Diefenbach, C., & Kris-Etherton, P. M. (2012). Diets containing pistachios reduce systolic blood pressure and peripheral vascular responses to stress in adults with dyslipidemia. Hypertension, 60(1), 58–63. Retrieved from  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22665124

19. Kay, C. D., Gebauer, S. K., West, S. G., & Kris-Etherton, P. M. (2010). Pistachios increase serum antioxidants and lower serum oxidized-LDL in hypercholesterolemic adults. The Journal of Nutrition, 140(6), 1093–1098. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20357077/

20. Hernández-Alonso, P., Salas-Salvadó, J., Baldrich-Mora, M., Juanola-Falgarona, M., & Bulló, M. (2014). Beneficial effect of pistachio consumption on glucose metabolism, insulin resistance, inflammation, and related metabolic risk markers: A randomized clinical trial. Diabetes Care, 37(11), 3098–3105. Retrieved from   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2512550

21. Kendall, C. W. C., West, S. G., Augustin, L. S., et al. (2014). Acute effects of pistachio consumption on glucose and insulin, satiety hormones and endothelial function in the metabolic syndrome. European Journal of Clinical Nutrition, 68, 370–375. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24424074/

22. Baghery, A., et al. (2023). Effects of pistachios on glycaemic control: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. British Journal of Nutrition, 129(10), 1693–1702. Retrieved from https://doi.org/10.1017/S0007114522002100

23. Kubala, J. (2024, February 12). 9 Health Benefits of Pistachios. Health.com. Retrieved from https://www.health.com/pistachios-8423108?utm_source=chatgpt.com

24. Aksungur, N. D., Mai, V., et al. (2012, April 24). Pistachio consumption may promote a beneficial gut environment. Experimental Biology Abstract. Retrieved from https://www.eurekalert.org/news-releases/682136

25. Mandalari, G., Bisignano, C., Filocamo, A., et al. (2013). Bioaccessibility of pistachio polyphenols, xanthophylls, and tocopherols during simulated human digestion. Nutrition, 29(1), 338–344. Retrieved from    https://doi.org/10.1016/j.nut.2012.08.004

26. El Sayed, M. A., & Hamza, M. (2021). Biological activities of Pistacia vera (pistachio) oil. In Bioactive Compounds of Edible Nuts and Seeds (pp. 123–145). Springer. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/358197000_Biological_activities_of_pistachio_Pistacia_vera_oil

27. Bolling, B. W., McKay, D. L., Blumberg, J. B. (2010). The phytochemical composition and antioxidant actions of tree nuts. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 19(1), 117–123. Retrieved from

 https://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/19/1/117.pdf

28. Jamshidi, S., Hejazi, N., Golmakani, M.-T., Tanideh, N., & Heidari Esfahani, M. (2019). Preventive effect of different wild pistachio oils on oxidative stress markers, liver enzymes, and histopathological findings in a metabolic syndrome model. Iranian Journal of Basic Medical Sciences, 22, e1238. Retrieved from  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316241

29. Gokce, Z., Cekic, F. O., & Bakir, E. (2020). The protective effect of Pistacia vera L. seed oil against CCl₄-induced hepatotoxicity in Saccharomyces cerevisiae and rat models. Progress in Nutrition, 22(4), 662–671. Retrieved from https://www.mattioli1885journals.com/index.php/progressinnutrition/article/view/9901

30. Gómez Candela, C., Bermejo López, L. M., & Loria Kohen, V. (2011). Importance of a balanced omega 6/omega 3 ratio for maintaining health: physiological effects of omega 3 fatty acids. Nutrición Hospitalaria, 26(2), 323–329. Retrieved from  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21666970/

31. Dreher, M. L. (2012). Pistachio nuts: composition and potential health benefits. Nutrition Reviews, 70(4), 234–240. Retrieved from https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00467.x

32.American Pistachio Growers. (2020). New Analysis Shows U.S. Grown Pistachios Are A “Complete Protein” Retrieve from https://americanpistachios.org/complete-protein  

33.Healthline. (2024). 9 Health Benefits of Pistachios. Retrieved from   https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-of-pistachios

 34.Liu, R. H., & Liu, J. (2022). Quantification of phytochemicals, cellular antioxidant activities and antiproliferative activities of pistachios in vitro. Foods, 11(15), 2319. Retrieved from  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9329773

35. Calderaro, A., Dugo, G., Ribaudo, G., & Mondello, L. (2024). Nutritional and bioactive characterization of pistachio – a review. Exploration Foods & Foodomics, 2, 363–390. Retrieved from 

https://doi.org/10.37349/eff.2024.00042

36. Shahidi, F. & Ambigaipalan, P. (2015). Phenolics and polyphenolics in foods, beverages and spices: antioxidant activity and health effects – A review. Journal of Functional Foods, 18, 820–897. Retrieved from 

https://doi.org/10.1016/j.jff.2015.06.018

37. Ma, L., & Lin, X. M. (2010). Effects of lutein and zeaxanthin on aspects of eye health. Journal of the Science of Food and Agriculture, 90(1), 2–12. Retrieved from https://doi.org/10.1002/jsfa.3785

38. Benefits Of Cold Pressed Oils. farmizen. Retrieved from  https://www.farmizen.com/benefits-of-cold-pressed-oils/

39. Choe, E., & Min, D. B. (2006). Mechanisms and factors for edible oil oxidation. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 5(4), 169–186. Retrieved from https://doi.org/10.1111/j.1541-4337.2006.00009.x

40. Drugs.com. (2025, March 10). Pistachio (Pistacia vera L.): Overview, uses, and safety. Retrieved from https://www.drugs.com/npp/pistachio.html

41. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. (2020). Foods that crossreact with cashew and pistachio. Retrieved from https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/cashew-pistachio-cross-reactivity

42. Heart of the Desert. (2019, June 12). Pistachios in the Skincare Industry: Benefits and Uses. Retrieved from https://www.heartofthedesert.com/pistachios-in-the-skincare-industry

43. Verywell Health. (2025, March 11). Pistachios: Health Benefits of Daily Crunching. Retrieved from  https://www.verywellhealth.com/pistachios-8597914

 44. National Library of Medicine. (2024, August 15). Pistacia (pistachio) – Drugs and Lactation Database (LactMed). Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK597795/

45. Medical News Today. (2023). Are pistachios good for diabetes? Retrieved from https://www.medicalnewstoday.com/articles/pistachios-and-diabetes

46. University of Michigan Health. (2022). Supplements and Surgery: What to Avoid Before Surgery. Retrieved from https://www.uofmhealth.org/health-library/tn2210

47. Ross, R. A., & O'Hare, M. F. (2005). Systematic overview of warfarin and its drug and food interactions. Archives of Internal Medicine. 165(10), 1095–1106. Retrieved from https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/486574

48. Alasalvar, C., Salvadó, J. S., & Ros, E. (2020). Bioactives and health benefits of nuts and dried fruits. Food Chemistry, 314, 126192. Retrieved from https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126192

49.Cambridge University Press. (2011). Mediterranean nuts: origins, ancient medicinal benefits and symbolism. Retrieved from  https://www.cambridge.org/

50.Wikipedia. (2025). Pistachio. [Cultivation & History section] Retrieved from https://en.wikipedia.org/wiki/Pistachio

51.Heart of the Desert. (2023). The Historical Medicinal Uses of Pistachios: Ancient Wisdom Rediscovered. Retrieved from https://www.heartofthedesert.com/pistachios-in-the-skincare-industry

52.Times of India. (2024). Ayurvedic way to consume pistachios and its benefits (Dr. Swati Darade quote). Retrieved from https://www.1mg.com/ayurveda/why-and-how-to-consume-pistachios

53.1mg Ayurveda. (2022). Pistachio Oil: Benefits, Precautions and Dosage. . Retrieved from https://www.1mg.com/ayurveda/pistachio-oil-healing-nature La Tourangelle (n.d.). Roasted Pistachio Oil—historical use in massage and skincare. . Retrieved from https://www.latourangelle.com/roasted-pistachio-oil

54.Medicine Traditions. (n.d.). Pistacia, Pistachio – Traditional Medicine (Unani etc.)  Retrieved from  https://www.medicinetraditions.com/pistacia-pistachio-traditional-medicine

55.Medicine Traditions. (n.d.). Pistacia, Pistachio – Traditional Medicine (Unani etc.)  Retrieved from https://www.medicinetraditions.com/pistacia-pistachio-traditional-medicine