شنبه 03 آذر 1403
در صورتی که یکی از نمایندگان فروش نیوشا رو می شناسید، برای خرید محصول به وی مراجعه نمایید. برای یافتن نمایندگان فروش، به شبکه های اجتماعی مراجعه نموده و هشتگ نیوشا را سرچ نمایید. در صورت عدم توانایی یافتن نماینده فروش، فرم بالا را تکمیل نمایید.
در صورتی که یکی از نمایندگان فروش نیوشا هستید، جهت ثبت درخواستهای خود از طریق دفترکاری اقدام فرمایید
انتخاب تصویر

شناسنامه گیاهان

زرشک سیاه

شناسنامه گیاهان - زرشک سیاه

زرشک سیاه: گیاهشناسی، خواص و توصیه‌های قبل از مصرف

زرشک سیاه نیوشا

نام تجاری گیاه:

Black Barberry

نام علمی گیاه:

Berberis integerrima Bunge

تاریخچه و گیاهشناسی:

زرشک متعلق به خانواده Berberidaceae است و حدود 650 گونه دارد. (1)  گونه‌های مختلف زرشک در قسمت‌های مختلف دنیا مانند ایران، چین، آسیای میانه و بسیاری از کشورهای اروپایی، آفریقایی و آمریکایی به خوبی شناخته شده‌اند.(2) در میان گونه های مختلف زرشک، دو گونه‌ی زرشک پلویی (1) یا معمولی (3) (Berberis vulgaris) و زرشک آبی(1) یا سیاه (4) (Berberis integerrima) در ایران معروف هستند. زرشک سیاه یک درختچه خاردار با چوب‌های زرد و برگ های بیضی متمایل به کشیده است که میوه‌های کوچک، قرمز و بیضوی با دو یا سه هسته کشیده دارد. (1) پیدایش زرشک احتمالا پیش از دوره پالئوسن (Palaeocene) در آسیای شرقی بوده است. این جنس دارای دو مرکز تنوع است: آسیا (یا اوراسیا) و دیگری آمریکای جنوبی. زرشک معمولی منشأ آسیایی دارد و به احتمال زیاد کوههای آسیای میانه و غربی است. در برخی از مناطق (به عنوان مثال ایالات متحده)، این گیاه به عنوان یک علف هرز مهاجم و مضر تلقی می شود. زرشک آبی در بسیاری از مناطق ایران توزیع می شود. همچنین در ازبکستان و قرقیزستان، قزاقستان، تاجیکستان، عراق، ترکیه، ترکمنستان، افغانستان، پاکستان، کشمیر و شمال غرب چین یافت می شود.(3) زرشک نام عربی این میوه است که دلالت بر یک پوسته یا صدف دارد و بسیاری از نویسندگان براین باورند که این نام به این دلیل از این واژه گرفته شده است که برگ های آن شبیه به قسمت داخلی پوست صدف، براق و جلادار هستند. تصور براین است که نام زرشک اولین بار توسط ابن رشد (در زبان لاتین اورئوس)، نویسنده عرب درباره داروها، در مورد این میوه به کاربرده شده است. (5)   

دانستنی های کشاورزی

گیاهشناسی و نحوه زراعت (کاشت، داشت، برداشت) زرشک سیاه

خواص زرشک سیاه:

خواص زرشک سیاه:

مواد موثره و ارزش تغذیه ای زرشک سیاه

میوه زرشک حاوی ترکیبات فعال زیستی مانند بربرین، بربامین، پالماتین، اکسی اکانتین، مالیک اسید، آسکوربیک اسید، کافئیک اسید، اورسولیک اسید، کومارین، بتاکاروتن و تانن است. (1)

enlightenedپیشینه کشت زرشک در ایران به دو قرن پیش باز می گردد.

enlightenedبیش از 95 درصد از محصول زرشک در استان خراستان تولید می شود.

enlightenedمصریان باستان از زرشک به همراه دانه های رازیانه برای جلوگیری از طاعون استفاده می کردند. (3)

  • مقدار توصیه شده برای مصرف زرشک، دو گرم در روز است. (25)
  • همچنین دوز استاندارد بربرین 900 الی 2000 میلی گرم در روز است که این مقدار باید بین سه الی چهار وعده مصرف تقسیم شود. (26)

1 تا 2 ساعت قبل یا بعد از غذا.

عوارض جانبی و واکنش های حساسیت زا

بارداری و شیردهی

اگرباردار یا شیرده هستید، زرشک مصرف نکنید چراکه احتمالا برای کودکتان ناایمن است. بربرین موجود در زرشک می‌تواند از بدن مادر، از طریق جفت، به کودکش منتقل شود. آسیب مغزی در نوزادان در معرض بربرین ایجاد شده است. به طور مشابه، بربرین و سایر ترکیبات شیمیایی مضر در زرشک، می توانند از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل و باعث آسیب مغز شوند.

کودکان

مصرف خوراکی زرشک در نوجوانان سنین 17-12 سال به مدت 4 هفته ایمن به نظر می رسد. مصرف خوراکی آن برای نوزادان تازه متولد شده احتمالا ناایمن است. زرشک حاوی ترکیب شیمیایی به نام بربرین است که می تواند باعث آسیب مغز به خصوص در کودکان نارس که مبتلا به زردی هستند، شود. 

اختلالات خونریزی

بربرین موجود در زرشک می تواند لخته شدن خون را آهسته کند و خطر خونریزی را افزایش دهد. زرشک ممکن است باعث بدتر شدن اختلالات خونریزی شود.

دیابت

بربرین می تواند سطوح قند خون را پایین آورد. چنانچه مبتلا به دیابت هستید و زرشک را در مقادیر بیش از مقادیر معمول در غذا مصرف می کنید، به علائم قند خون پایین (هایپوگلایسمی) توجه کنید و قند خونتان را به دقت کنترل کنید.

فشار خون پایین

بربرین ممکن است فشار خون را پایین آورد. در افراد با فشار خون پایین، ممکن است مصرف زرشک فشار خون را بسیار پایین آورد.

جراحی

نگرانی وجود دارد مبنی بر این که بربرین زرشک ممکن است مدت زمان خونریزی را طولانی کند و سیستم عصبی را آهسته نماید و با کنترل قند خون در حین و پس از جراحی تداخل ایجاد کند. مصرف زرشک را حداقل 2 هفته قبل از عمل جراحی متوقف کنید. (27)

واکنش های حساسیت زا

به طور کلی، هر فرد ممکن است نسبت به گیاهان و ادویه ‌های خاصی حساسیت داشته باشد که این حساسیت باید در درجه اول توسط خود فرد و در درجه دوم توسط پزشک تشخیص داده شود. البته این واکنش‌های آلرژیک عوارض جانبی مزمن یا حاد ایجاد نمی‌کنند و بعد از شناسایی گیاه حساسیت‌زا و قطع مصرف آن‌، عوارض ناشی از آلرژی برطرف خواهد شد.

هیچ شرکت یا هیچ محصولی نمی‌تواند از واکنش‌ های آلرژیک بدن ‌های مختلف از پیش آگاهی داشته باشد. ناسازگاری بدن با یک یا چند گیاه خاص هر چند به ندرت پیش می‌آید اما به هر حال ممکن است مصرف کنندگانی با آن مواجه شوند.

تداخل دارویی

بدن سیکلوسپورین (نئورال، ساندیمون) را تجزیه می‌کند تا دفع شود. زرشک ممکن است سرعت تجزیه این دارو توسط بدن را کاهش دهد و درنتیجه باعث تجمع زیاد دارو در بدن و به طور بالقوه باعث عوارض جانبی می شود.

مصرف زرشک همراه با برخی از داروهایی که توسط کبد تجزیه می‌شوند، می‌تواند اثرات و عوارض جانبی برخی از داروها را افزایش دهد. در صورتی که از این قبیل داروها مصرف می‌کنید، با پزشکتان در مورد مصرف زرشک مشورت کنید. برخی از داروهایی که از طریق کبد تجزیه می‌شوند عبارتند از: سیکلوسپورین (نئورال، ساندیمون)، لوواستاتین (مواکور)، کلاریترومایسین (بیاکسین)،  ایندیناویر (سریک‌سیوان)، سیلدنافیل (ویاگرا) و تریازولام (هالسیون). (27)

کاربرد در طب قدیم

کاربرد در طب قدیم
  • در طب سنتی ایران چندین خاصیت مانند اثرات ضدباکتری، تب بر، تسکین خارش، ضد فشار خون بالا و ضدآرتروز مربوط به قسمت‌های مختلف گیاه زرشک گزارش شده است. (2)
  • همچنین، در طب سنتی از زرشک برای درمان فشار خون بالا، تب، بیماری‌های کلیوی، اسهال و سوءهاضمه استفاده می‌کنند. (3)

برخی سوالات متداول درباره زرشک سیاه

میوه زرشک دارای ترکیباتی چون بربرین و بربامین است که علاوه بر خاصیت آنتی‌اکسیدانی، باعث کاهش چربی خون و بهبود کبد چرب غیرالکلی می‌شوند. عصاره آبی میوه زرشک باعث کاهش مقدار آنزیم‌های کبدی ALT  و AST در افراد مبتلا به چربی خون بالا می‌شود و به بهبود عملکرد کبد کمک می‌کند؛ کبد اندام مهمی برای دفع سموم تولیدشده در بدن و سموم خارجی وارد شده به بدن مانند رادیکال‌های آزاد ناشی از مصرف داروها است. ترکیبات آنتی‌اکسیدانی موجود در زرشک هم برای از بین بردن مواد سمی مانند رادیکال‌های آزاد که به سلول‌ها آسیب می‌رسانند، مفید هستند. گفته می‌شود که دمنوش میوه زرشک باعث افزایش سوخت‌وساز بدن می‌شود و همچنین خاصیت ادرارآور و ملین ملایمی دارد. بنابراین زرشک از این طریق هم در سم‌زدایی بدن تأثیرگذار است.

مقالات مرتبط

1- Bayani, M., Ahmadi-hamedani, M., & Jebelli Javan, A. (2016). Phytochemical and Antioxidant Activities of Berberis integerrima and Berberis vulgaris and Pharmacological Effects of the more Active Species on Alloxan-Induced Diabetic Rats. Journal of Medicinal Plants, 3(59), 111-121. Retrieved from http://jmp.ir/browse.php?a_id=1469&sid=1&slc_lang=en

2- Joukar S., & Mahdavi, N. (2014). Alterations of Blood Pressure and ECG following Two-Week Consumption of Berberis integerrima Fruit Extract. International Scholarly Research Notices, 2014, 6 pages. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4897583/pdf/ISRN2014-209683.pdf

3- Alemardan, A., Asadi, W., Rezaei, M., Tabrizi, L., & Mohammadi, S. (2013). Cultivation of Iranian Seedless Barberry (Berberis integerrima ‘Bidaneh’): A Medicinal Shrub. Industrial Crops and Products, 50, 276–287. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/255962198_Cultivation_of_Iranian_seedless_barberry_Berberis_integerrima_'Bidaneh'_A_medicinal_shrub

4- Mohammdadi, S.M., & Mosavi, S.M. (2019). Effect of Aqueous Berberis integerrima Extract on Fatty Liver and Triglyceridemia. Journal of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, 27(1), 1141-1149. Retrieved from http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-4718-fa.pdf

5- Arayne, M.S., Sultana, N., & Bahadur, S.S. (2007). The Berberis Story: Berberis vulgaris in Therapeutics. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, 20(1), 83-92. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/6470233_The_berberis_story_Berberis_vulgaris_in_therapeutics

6- Parsaee, H., Shafei, M.N., & Boskabady, M.H. (2006). Effects of Hydro-Ethanolic Extract of Berberis vulgaris Fruit on Rabbit Isolated Heart. DARU Journal of Pharmaceutical Sciences, 14(4), 208-213. Abstract retrieved from http://daru.tums.ac.ir/index.php/daru/article/view/291

7- Farhadi, A., Gavadifar, K., & Farhadi, A. (2008). Effects of Berberise Vulgaris Fruit Extract on Blood Cholesterol and Triglyceride in Hyperlipidemic Patients. Journal of Semnan University of Medical Sciences, 9(3), 211-216. Retrieved from http://koomeshjournal.semums.ac.ir/article-1-225-fa.pdf

8- Yan, H.M., Xia, M.F., Wang, Y., Chang, X.X., Yao, X.Z., Rao, S.X., … Gao, X. (2015). Efficacy of Berberine in Patients with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease. PLOS ONE.  10(8), 1-16. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26252777

9- Arian, B., Karimi, A., & Hajinezhad, M.R. (2015). Comparison between the Effects of Berberis Vulgaris Aqueous Extract and Lovastatin Drug on Liver Enzymes in Hyperlipidemic Mice. Journal of Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences, 3(1), 1-7. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/303647308_Comparison_between_the_effects_of_Berberis_Vulgaris_aqueous_extract_and_Lovastatin_drug_on_Liver_Enzymes_in_hyperlipidemic_mice

10- Zhang, Y., Li, X., Zou, D., Liu, W., Yang, J., Zhu, N., … Ning, G. (2008). Treatment of Type 2 Diabetes and Dyslipidemia with the Natural Plant Alkaloid Berberine. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 93(7), 2559 –2565. Retrieved from https://academic.oup.com/jcem/article/93/7/2559/2598635

11- Ahangarpour, A., Eskandari, M., Vaezlari, A., & Hashemi tabar, M. (2013). Effect of Aqueous and Hydroalcoholic Extract of Beberis Vulgaris on Insulin Secretion from Islets of Langerhans Isolated from Male Mice. Armaghane-danesh, Yasuj University of Medical Sciences Journal (YUMSJ), 17(4), 289-298. Retrieved from http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-242-fa.pdf

12- Lazavi, F., Mirmiran, P., Sohrab, G., Eshkevari, N., Hedayati, M., & Akbarpour, S. (2016). Effect of Barberry Juice Consumption on Blood Pressure in Patients with Type 2 Diabetes. Research in Medicine, 39(4), 183-188. Retrieved from http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/browse.php?a_id=1488&sid=1&slc_lang=en

13-Srivastava, Sh., Srivastava, M., Misra, A., Pandey, G., & Rawat, A. (2015). A review on biological and chemical diversity in Berberis (Berberidaceae). EXCLI Journal, 14, 247–267. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4614447/

14- Firouzi, S., Malekahmadi, M., Ghayour-Mobarhan, M., Ferns,G., & Rahimi, H.R. (2018). Barberry in the treatment of obesity and metabolic syndrome: possible mechanisms of action.

Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity, 11, 699–705. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6233907/

15- Hwang, K.H., Ahn, J.Y., Kim, S., & Ha, T.Y. (2009). Anti-obesity Effect of Berberine in Mice Fed a High Fat Diet. Journal of Food Science and Nutrition, 14, 298-302. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/238453292_Anti-obesity_Effect_of_Berberine_in_Mice_Fed_a_High_Fat_Diet/download

16- Kiasalari, Z., Khalili, M., & Ahmadi, P. (2011). Effect of Alcoholic Extract of Berberis Vulgaris Fruit on Acute and Chronic Inflammation in Male Rats. Journal of Babol University of Medical Sciences, 13(1), 28-35. Retrieved from http://jbums.org/article-1-3715-fa.pdf

17- Yan, K., Zhang, Ch., Feng, J., Hou, L.,Yan, L., Zhou, Z., … Xu, Z. (2011). Induction of G1 Cell Cycle Arrest and Apoptosis by Berberine in Bladder Cancer Cells. European Journal of Pharmacology, 661(1-3), 1-7. Retrieved from http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0014299911004110?via%3Dihub

18- Kim, J.B., Yu, J.-H., Ko, E., Lee, K.-W., Song, A.K., Park, S.Y., … Noh, D.Y. (2010). The Alkaloid Berberine Inhibits the Growth of Anoikis-resistant MCF-7 and MDA-MB-231 Breast Cancer Cell Lines by Inducing Cell Cycle Arrest. Phytomedicine, 17(6), 436–440. Abstract retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19800775

19-Liu, Y., Yu, H., Zhang, Ch., Cheng, Y., Hu, L., Meng, X., & Zhao, Y. (2008). Protective Effects of Berberine on Radiation-Induced Lung Injury via Intercellular Adhesion Molecular-1 and Transforming Growth Factor-beta-1 in Patients with Lung Cancer. European Journal of Cancer, 44(16), 2425–2432. Abstract retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18789680

20- Abd El-Wahab, A.E., Ghareeb, D.A., Sarhan, E.E., Abu-Serie, M.M., & El Demellawy, M.A. (2013). In vitro Biological Assessment of berberis vulgaris and Its Active Constituent, Berberine: Antioxidants, Anti-Acetylcholinesterase, Anti-Diabetic and Anticancer Effects. BMC Complementary and Alternative Medicine, 13, 2-12. Retrieved from https://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-13-218

21- Charehsaz, M., Sipahi, H., Celep, E., Üstündağ, A., Cemiloğlu Ülker, O., Duydu, Y., … Yesilada, E. (2015). The Fruit Extract of Berberis crataegina DC: Exerts Potent Antioxidant Activity and Protects DNA Integrity. DARU Journal of Pharmaceutical Sciences, 23(1), 24. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4411939/

22- D. Wojtyczka, R., Dziedzic, A., Kępa, M., Kubina, R., Kabała-Dzik, A., Mularz, T., & Idzik, D. (2014). Berberine Enhances the Antibacterial Activity of Selected Antibiotics against Coagulase-Negative Staphylococcus Strains in Vitro. Molecules, 19, 6583-6596. Retrieved from http://www.mdpi.com/1420-3049/19/5/6583/pdf

23- Alimirzaee, P., Gohari, A.R., Hajiaghaee, R., Mirzaee S, Jamalifar, H., Monsef-Esfahani, H.R., … Shahverdi, A.R. (2009). 1-Methyl Malate from Berberis integerrima Fruits Enhances the Antibacterial Activity of Ampicillin against Staphylococcus aureus. Phytotherapy Research, 23(6), 797-800. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19172582

24- Bodiwala, H.S., Sabde, S., Mitra, D., Bhutani, K.K., & Singh, I.P. (2011). Synthesis of 9-Substituted Derivatives of Berberine as Anti-HIV Agents. European Journal of Medicinal Chemistry, 46(4), 1045-1049. Retrieved from http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0223523411000365

25- Barberry. Drugs.com, Know more. Be sure. Retrieved from https://www.drugs.com/npc/barberry.html

26- Berberine. Examine.com. Retrieved from https://examine.com/supplements/berberine/

27- EUROPEAN BARBERRY. WebMD. Retrieved from https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-433/european-barberry

منابع

1- Bayani, M., Ahmadi-hamedani, M., & Jebelli Javan, A. (2016). Phytochemical and Antioxidant Activities of Berberis integerrima and Berberis vulgaris and Pharmacological Effects of the more Active Species on Alloxan-Induced Diabetic Rats. Journal of Medicinal Plants, 3(59), 111-121. Retrieved from http://jmp.ir/browse.php?a_id=1469&sid=1&slc_lang=en

2- Joukar S., & Mahdavi, N. (2014). Alterations of Blood Pressure and ECG following Two-Week Consumption of Berberis integerrima Fruit Extract. International Scholarly Research Notices, 2014, 6 pages. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4897583/pdf/ISRN2014-209683.pdf

3- Alemardan, A., Asadi, W., Rezaei, M., Tabrizi, L., & Mohammadi, S. (2013). Cultivation of Iranian Seedless Barberry (Berberis integerrima ‘Bidaneh’): A Medicinal Shrub. Industrial Crops and Products, 50, 276–287. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/255962198_Cultivation_of_Iranian_seedless_barberry_Berberis_integerrima_'Bidaneh'_A_medicinal_shrub

4- Mohammdadi, S.M., & Mosavi, S.M. (2019). Effect of Aqueous Berberis integerrima Extract on Fatty Liver and Triglyceridemia. Journal of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, 27(1), 1141-1149. Retrieved from http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-4718-fa.pdf

5- Arayne, M.S., Sultana, N., & Bahadur, S.S. (2007). The Berberis Story: Berberis vulgaris in Therapeutics. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, 20(1), 83-92. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/6470233_The_berberis_story_Berberis_vulgaris_in_therapeutics

6- Parsaee, H., Shafei, M.N., & Boskabady, M.H. (2006). Effects of Hydro-Ethanolic Extract of Berberis vulgaris Fruit on Rabbit Isolated Heart. DARU Journal of Pharmaceutical Sciences, 14(4), 208-213. Abstract retrieved from http://daru.tums.ac.ir/index.php/daru/article/view/291

7- Farhadi, A., Gavadifar, K., & Farhadi, A. (2008). Effects of Berberise Vulgaris Fruit Extract on Blood Cholesterol and Triglyceride in Hyperlipidemic Patients. Journal of Semnan University of Medical Sciences, 9(3), 211-216. Retrieved from http://koomeshjournal.semums.ac.ir/article-1-225-fa.pdf

8- Yan, H.M., Xia, M.F., Wang, Y., Chang, X.X., Yao, X.Z., Rao, S.X., … Gao, X. (2015). Efficacy of Berberine in Patients with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease. PLOS ONE.  10(8), 1-16. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26252777

9- Arian, B., Karimi, A., & Hajinezhad, M.R. (2015). Comparison between the Effects of Berberis Vulgaris Aqueous Extract and Lovastatin Drug on Liver Enzymes in Hyperlipidemic Mice. Journal of Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences, 3(1), 1-7. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/303647308_Comparison_between_the_effects_of_Berberis_Vulgaris_aqueous_extract_and_Lovastatin_drug_on_Liver_Enzymes_in_hyperlipidemic_mice

10- Zhang, Y., Li, X., Zou, D., Liu, W., Yang, J., Zhu, N., … Ning, G. (2008). Treatment of Type 2 Diabetes and Dyslipidemia with the Natural Plant Alkaloid Berberine. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 93(7), 2559 –2565. Retrieved from https://academic.oup.com/jcem/article/93/7/2559/2598635

11- Ahangarpour, A., Eskandari, M., Vaezlari, A., & Hashemi tabar, M. (2013). Effect of Aqueous and Hydroalcoholic Extract of Beberis Vulgaris on Insulin Secretion from Islets of Langerhans Isolated from Male Mice. Armaghane-danesh, Yasuj University of Medical Sciences Journal (YUMSJ), 17(4), 289-298. Retrieved from http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-242-fa.pdf

12- Lazavi, F., Mirmiran, P., Sohrab, G., Eshkevari, N., Hedayati, M., & Akbarpour, S. (2016). Effect of Barberry Juice Consumption on Blood Pressure in Patients with Type 2 Diabetes. Research in Medicine, 39(4), 183-188. Retrieved from http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/browse.php?a_id=1488&sid=1&slc_lang=en

13-Srivastava, Sh., Srivastava, M., Misra, A., Pandey, G., & Rawat, A. (2015). A review on biological and chemical diversity in Berberis (Berberidaceae). EXCLI Journal, 14, 247–267. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4614447/

14- Firouzi, S., Malekahmadi, M., Ghayour-Mobarhan, M., Ferns,G., & Rahimi, H.R. (2018). Barberry in the treatment of obesity and metabolic syndrome: possible mechanisms of action.

Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity, 11, 699–705. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6233907/

15- Hwang, K.H., Ahn, J.Y., Kim, S., & Ha, T.Y. (2009). Anti-obesity Effect of Berberine in Mice Fed a High Fat Diet. Journal of Food Science and Nutrition, 14, 298-302. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/238453292_Anti-obesity_Effect_of_Berberine_in_Mice_Fed_a_High_Fat_Diet/download

16- Kiasalari, Z., Khalili, M., & Ahmadi, P. (2011). Effect of Alcoholic Extract of Berberis Vulgaris Fruit on Acute and Chronic Inflammation in Male Rats. Journal of Babol University of Medical Sciences, 13(1), 28-35. Retrieved from http://jbums.org/article-1-3715-fa.pdf

17- Yan, K., Zhang, Ch., Feng, J., Hou, L.,Yan, L., Zhou, Z., … Xu, Z. (2011). Induction of G1 Cell Cycle Arrest and Apoptosis by Berberine in Bladder Cancer Cells. European Journal of Pharmacology, 661(1-3), 1-7. Retrieved from http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0014299911004110?via%3Dihub

18- Kim, J.B., Yu, J.-H., Ko, E., Lee, K.-W., Song, A.K., Park, S.Y., … Noh, D.Y. (2010). The Alkaloid Berberine Inhibits the Growth of Anoikis-resistant MCF-7 and MDA-MB-231 Breast Cancer Cell Lines by Inducing Cell Cycle Arrest. Phytomedicine, 17(6), 436–440. Abstract retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19800775

19-Liu, Y., Yu, H., Zhang, Ch., Cheng, Y., Hu, L., Meng, X., & Zhao, Y. (2008). Protective Effects of Berberine on Radiation-Induced Lung Injury via Intercellular Adhesion Molecular-1 and Transforming Growth Factor-beta-1 in Patients with Lung Cancer. European Journal of Cancer, 44(16), 2425–2432. Abstract retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18789680

20- Abd El-Wahab, A.E., Ghareeb, D.A., Sarhan, E.E., Abu-Serie, M.M., & El Demellawy, M.A. (2013). In vitro Biological Assessment of berberis vulgaris and Its Active Constituent, Berberine: Antioxidants, Anti-Acetylcholinesterase, Anti-Diabetic and Anticancer Effects. BMC Complementary and Alternative Medicine, 13, 2-12. Retrieved from https://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-13-218

21- Charehsaz, M., Sipahi, H., Celep, E., Üstündağ, A., Cemiloğlu Ülker, O., Duydu, Y., … Yesilada, E. (2015). The Fruit Extract of Berberis crataegina DC: Exerts Potent Antioxidant Activity and Protects DNA Integrity. DARU Journal of Pharmaceutical Sciences, 23(1), 24. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4411939/

22- D. Wojtyczka, R., Dziedzic, A., Kępa, M., Kubina, R., Kabała-Dzik, A., Mularz, T., & Idzik, D. (2014). Berberine Enhances the Antibacterial Activity of Selected Antibiotics against Coagulase-Negative Staphylococcus Strains in Vitro. Molecules, 19, 6583-6596. Retrieved from http://www.mdpi.com/1420-3049/19/5/6583/pdf

23- Alimirzaee, P., Gohari, A.R., Hajiaghaee, R., Mirzaee S, Jamalifar, H., Monsef-Esfahani, H.R., … Shahverdi, A.R. (2009). 1-Methyl Malate from Berberis integerrima Fruits Enhances the Antibacterial Activity of Ampicillin against Staphylococcus aureus. Phytotherapy Research, 23(6), 797-800. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19172582

24- Bodiwala, H.S., Sabde, S., Mitra, D., Bhutani, K.K., & Singh, I.P. (2011). Synthesis of 9-Substituted Derivatives of Berberine as Anti-HIV Agents. European Journal of Medicinal Chemistry, 46(4), 1045-1049. Retrieved from http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0223523411000365

25- Barberry. Drugs.com, Know more. Be sure. Retrieved from https://www.drugs.com/npc/barberry.html

26- Berberine. Examine.com. Retrieved from https://examine.com/supplements/berberine/

27- EUROPEAN BARBERRY. WebMD. Retrieved from https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-433/european-barberry