پنجشنبه 01 آذر 1403
در صورتی که یکی از نمایندگان فروش نیوشا رو می شناسید، برای خرید محصول به وی مراجعه نمایید. برای یافتن نمایندگان فروش، به شبکه های اجتماعی مراجعه نموده و هشتگ نیوشا را سرچ نمایید. در صورت عدم توانایی یافتن نماینده فروش، فرم بالا را تکمیل نمایید.
در صورتی که یکی از نمایندگان فروش نیوشا هستید، جهت ثبت درخواستهای خود از طریق دفترکاری اقدام فرمایید
انتخاب تصویر

زعفران: گیاهشناسی، خواص و توصیه‌های قبل از مصرف

زعفران نیوشا

نام تجاری گیاه:

Saffron

نام علمی گیاه:

Crocus sativus L.

تاریخچه و گیاهشناسی:

حدود 2300 سال پیش از میلاد مسیح، زعفران در مناطقی از شرق مدیترانه کشت و استفاده می شد. این گیاه ابتدا در مناطقی با شرایط آب و هوایی خاص، و پس از آن در سراسر منطقه ی اورآسیا گسترش یافت و در نهایت به بخش هایی از شمال آفریقا، آمریکای شمالی و اقیانوسیه هم رسید. زعفران، در دوران پادشاهی هخامنشی در سده ی 5 قبل از میلاد در اصفهان کشت می شد و در مراسم تشییع جنازه کاربرد داشت. استفاده از این گیاه، همچون عطر و دارو هم در این عصر رایج بود.

کلمه‌ی انگلیسی Saffron از کلمه‌ی لاتین Safranum  در قرن دوازدهم و کلمه ی فرانسوی کهن Safran مشتق شده است. در همین حال، کلمه‌ی لاتین  Safranum  نیز از کلمه‌ی فارسی زرپران (zarparān) و یا عربی زعفران (za'ferân) به معنای زرد، مشتق شده است.

دانستنی های کشاورزی

گیاهشناسی و نحوه زراعت (کاشت، داشت، برداشت) زعفران

خواص زعفران:

خواص زعفران:

مواد موثره و ارزش تغذیه ای زعفران

کروسین، کروستین، پیکروکروسین، سافرانال، زیزانتین، ریبوفلاوین و تیامین.

enlightenedنام زعفران، نخستین بار، سده ی هفتم پیش از میلاد در یک کتاب گیاه شناسی آشوری، آمده است.

enlightenedزعفران، از دیرباز برای انجام غسل در معابد و اماکن مقدس استفاده می شد.

enlightenedزعفران برای کلئوپاترا و دیگر فراعنه ی مصر باستان خاصیت خوشبو کنندگی داشت و همچون عطر از آن استفاده می کردند.

enlightened90 درصد زعفران دنیا در ایران تولید می شود.

مصرف زعفران تا 1.5 گرم در روز ایمن در نظر گرفته می شود. در دوز 5 گرم، اثرات سمی گزارش شده است.

2 ساعت قبل یا بعد از غذا.

عوارض جانبی و واکنش های حساسیت زا

مصرف خوراکی

به طورکلی، هیچگونه خطرات سلامت یا عوارض جانبی به دنبال مصرف مناسب دوزهای درمانی تعیین شده ثبت نشده است.

* مسمومیت های مرگبار ممکن است به دنبال مصرف بیش از حد مجاز زعفران یا مصرف دوزهای زیاد رخ دهد. علائم مسمومیت شامل استفراغ، خونریزی رحمی، کولیک روده‌ای، اسهال خونی، هماچوری (وجود خون در ادرار)، خونریزی از پوست بینی، لب ها و پلک ها، حملات سرگیجه، استوپور (کاهش آگاهی شخص از محیط خود مانند اختلال در هوشیاری)، زرد شدن پوست و غشاهای مخاط و فلج مرکزی هستند.

بارداری و شیردهی

بارداری: مسمومیت های مرگبار ممکن است به دنبال مصرف بیش از حد مجاز زعفران یا مصرف دوزهای زیاد آن برای سقط جنین رخ دهد. دوزی که باعث سقط جنین می شود تقریبا 10 میلی‌گرم و دوز مرگبار حدود 12-20 میلی گرم است. این گیاه در طول بارداری استفاده نشود.

شیردهی: اطلاعات در مورد ایمنی مصرف زعفران در طول شیردهی کافی نیست. از مصرف آن در این دوران پرهیز کنید. 

در شرایط زیر، قبل از مصرف زعفران با پزشک خود مشورت کنید:

  • افراد مبتلا به ناراحتی قلبی،
  • افراد با فشار خون پایین،
  • افراد مبتلا به اختلال دو قطبی،
  • افراد حساس به گونه های گیاهی لیلیوم، اولئا (شامل زیتون) و سالسولا.

واکنش های حساسیت زا

ه‌طور کلی، هر فرد ممکن است نسبت به گیاهان و ادویه ‌های خاصی حساسیت داشته باشد که این حساسیت باید در درجه اول توسط خود فرد و در درجه دوم توسط پزشک تشخیص داده شود. البته این واکنش‌های آلرژیک عوارض جانبی مزمن یا حاد ایجاد نمی‌کنند و بعد از شناسایی گیاه حساسیت‌زا و قطع مصرف آن‌، عوارض ناشی از آلرژی برطرف خواهد شد.

هیچ شرکت یا هیچ محصولی نمی‌تواند از واکنش‌ های آلرژیک بدن ‌های مختلف از پیش آگاهی داشته باشد. ناسازگاری بدن با یک یا چند گیاه خاص هر چند به ندرت پیش می‌آید اما به هر حال ممکن است مصرف کنندگانی با آن مواجه شوند.

تداخل دارویی

در حال حاضر اطلاعاتی در مورد تداخل دارویی با زعفران دردسترس نمی‌باشد.

کاربرد در طب قدیم

کاربرد در طب قدیم
  • در طب سنتی، زعفران، عصاره و تنتور آن تسهیل کننده ی هضم غذا، اشتها آور، آرامبخش، معرق، خلط آور، قاعدگی آور وسقط کننده ی جنین هستند. زعفران و مشتقات ذکر شده، برای درمان اختلالات کبد و کیسه صفرا، اسپاسم، درد دندان و لثه، نفخ، بیخوابی، افسردگی، التهاب مخاط بینی و گلو ، تشنج، بی نظمی قاعدگی، قاعدگی دردناک، کمردرد، سرفه، آسم، برونشیت، تب، استفراغ، سرخک، آبله، عفونت های ادراری استفاده می شوند.
  • این گیاه، طبع گرم و خشکی دارد، تقویت کننده ی قلب و مقوّی معده، ضد تشنج و مُسکنِ اعصاب به شمار می رود و برای درمان بی خوابی مفید است.
  • زعفران درطب آیروودا) طب سنتی هندوستان) همچون، آداپتوژن (افزایش دهنده ی مقاومت بدن در برابر استرس ها مثل تروما، اضطراب و خستگی) مصرف می شود.

برخی سوالات متداول درباره زعفران

🌺افزایش فعالیت آنتی‌اکسیدانی: زعفران دارای خواص آنتی‌اکسیدانی است که عملکرد اندام‌های مختلف بدن را بهبود می‌بخشد. بر اساس مطالعات انجام‌شده، زعفران و ماده مؤثره آن به نام کروسین می‌توانند از آسیب سلولی در مغز، کبد، طحال، ریه، بیضه‌ها و کلیه‌ها جلوگیری کنند. همچنین، مطالعه‌ای دیگر نشان داده است که مصرف شربت عسل و زعفران می‌تواند از سلول‌های عصبی مغز در برابر آسیب محافظت کند.

🌺ادرارآور (دیورتیک): زعفران در طب سنتی و نوین به عنوان یک ماده ادرارآور مورد استفاده قرار می‌گیرد. مصرف زعفران باعث افزایش دفع کراتینین از طریق ادرار می‌شود. این خاصیت می‌تواند در مواردی که نیاز به افزایش دفع مواد زائد از بدن است، مفید واقع شود و به عملکرد بهتر کلیه‌ها کمک کند.

با توجه به این خواص، زعفران به عنوان یک مکمل غذایی می‌تواند در بهبود سلامت عمومی و پیشگیری از بیماری‌های مزمن نقش موثری ایفا کند.

مقالات مرتبط

منابع