آشنایی با مهم ترین خواص آلبالو: از کاهش قند و فشار خون تا حفظ سلامت قلب + کاربرد در طب سنتی
نام تجاری گیاه:
Sour Cherry
نام علمی گیاه:
Prunus cerasus
تاریخچه و گیاهشناسی:
آلبالو با نام علمی Prunus cerasus گونه ای از جنس Prunus و متعلق به خانواده ی گلسرخیان است. این گیاه، بومی کوه های قفقاز است و احتمال دارد بذر آن را پرندگان به دیگر نقاط دنیا از جمله اروپا برده باشند. برخی هم اعتقاد دارند، آلبالو بومی مناطقی در شرق اروپا است. پایه های بذری نوع گیزلا و مازارد جنس Prunus به طور گسترده در سراسر اروپا و شمال آمریکا گسترده شده اند.
آلبالو بسیار محبوب ایرانیان بود و نخستین بار رومی ها این میوه را مدتی پیش از قرن نخست میلادی به انگلیس وارد کردند. در قرن شانزدهم میلادی، هنری هشتم، کشت آلبالو را در انگلستان متداول کرد. نخستین بار بذر درخت آلبالو را مهاجران انگلیسی در 1629میلادی، به آمریکا وارد کردند. پس از آن فرانسوی ها هسته های آلبالو را از نرماندی (منطقه ای در شمال غرب فرانسه) با خود به آمریکا آوردند و در امتداد رودخانه ی سنلوران کاشتند. درختان آلبالو بخش بزرگی از باغ های مهاجران فرانسوی در شهرهایی مثل دیترویت و وینسنس را به خود اختصاص می داد.
دانستنی های کشاورزی
خواص آلبالو:
خواص آلبالو:
مواد موثره و ارزش تغذیه ای آلبالو
فلاوان-3-اُلها، آنتوسیانینها (سیانیدین-3-گلوکوزیل روتینوزید، سیانیدین-3- روتینوزید، سیانیدین-3-سوفوروزید، سیانیدین-3-گلوکوزید)، هیدروکسی سینامیک اسیدها، اولئیک اسید، لینولئیک اسید، پالمیتیک اسید، استئاریک اسید.
نام انگلیسی میوه ی آلبالو (Cherry)، از نام شهری در ترکیه به نام کراسوس (Cerasus) گرفته شده است.
درختان آلبالو در 27 کشور در سراسر جهان، در مساحتی به وسعت 613 هزار هکتار کشت و پرورش می شوند.
رومیان در هنگام پیروزی و جشن این میوه را روی میز پذیرایی خود قرار می دادند.
دوز مناسب مصرف آلبالو به عوامل گوناگونی مانند سن فرد، سطح سلامتی و عوامل دیگر بستگی دارد. هم اکنون اطلاعات علمی کافی برای تعیین محدوده دوز مناسب آلبالو در دسترس نیست. به یاد داشته باشید محصولات طبیعی همیشه لزوما ایمن نیستند و حد مجاز مصرف آنها میتواند مهم باشد. هنگام مصرف این مواد به دستورالعمل روی برچسب محصول توجه کنید و در صورت داشتن بیماری یا عارضهای خاص، پیش از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.
2 ساعت قبل یا بعد از غذا.
عوارض جانبی و واکنش های حساسیت زا
مصرف خوراکی
عارضه ی جانبی خاصی برای آلبالو گزارش نشده است.
بارداری و شیردهی
مصرف خوراکی میوه آلبالو در مقادیر معمول غذایی برای زنان باردار و شیرده ایمن است. اگرچه، ایمنی مصرف میوه و ساقههای آلبالو و همچنین مکملهای غذایی حاوی ساقه آلبالو در مقادیر دارویی ناشناخته است.
حساسیت به گیلاس
افرادی که به گیلاس حساسیت دارند باید از مصرف محصولات آلبالو پرهیز کنند.
واکنش های حساسیت زا
بهطور کلی، هر فرد ممکن است نسبت به گیاهان و ادویههای خاصی حساسیت داشته باشد که این حساسیت باید در درجه اول توسط خود فرد و در درجه دوم توسط پزشک تشخیص داده شود. البته این واکنشهای آلرژیک عوارض جانبی مزمن یا حاد ایجاد نمیکنند و بعد از شناسایی گیاه حساسیتزا و قطع مصرف آن، عوارض ناشی از آلرژی برطرف خواهد شد.
هیچ شرکت یا هیچ محصولی نمیتواند از واکنشهای آلرژیک بدنهای مختلف از پیش آگاهی داشته باشد. ناسازگاری بدن با یک یا چند گیاه خاص هر چند به ندرت پیش میآید اما به هر حال ممکن است مصرف کنندگانی با آن مواجه شوند.
تداخل دارویی
در حال حاضر اطلاعاتی در مورد تداخل دارویی با آلبالو دردسترس نمیباشد.
کاربرد در طب قدیم
- طبیعت آلبالو سرد و خشک است. از این گیاه به طور سنتی، در درمان بیماری های سنگ کلیه و مثانه و التیام زخم های مجاری ادرار استفاده می شود.
- آلبالو، مسکّن تشنگی است و شربتِ آن بهترین دارو برای عطش زیاد است.
- آلبالو، صفرا بر، ضد حالت تهوع و ضد سنگ کلیه است.
- شربت آلبالو براى کاهش تب مفید است.
برخی سوالات متداول درباره آلبالو
مصرف منظم آلبالو، به اشکال مختلف مانند میوه تازه یا دمنوش، میتواند به فرآیند سمزدایی طبیعی بدن و حفظ سلامت کلی کمک کند. پژوهشهای مختلف نشان دادهاند که مصرف آلبالو و یا عصارههای مختلف آن نه تنها به بهبود عملکرد کبد و کلیه کمک میکند، بلکه با خواص آنتیاکسیدانی و ضد التهابی خود، میتواند نقش مهمی در بهبود سلامت عمومی بدن داشته باشد.
🍒1- بهبود عملکرد کبد: مصرف آلبالو میتواند کبد چرب ناشی از داشتن رژیم غذایی پرچرب را بهبود دهد.
🍒2- بهبود عملکرد دستگاه ادراری: مصرف منظم آلبالو میتواند به بهبود عملکرد دستگاه ادراری کمک کند. مطالعات نشان دادهاند که آلبالو دارای خواص دیورتیک (ادرار آور) طبیعی است که میتواند به افزایش تولید ادرار و دفع سریعتر سموم از بدن کمک کند. همچنین، ترکیبات موجود در آلبالو میتوانند به کاهش تشکیل و اندازه سنگهای کلیه کمک کنند، که باعث بهبود کلی عملکرد کلیهها میشود.
🍒3- افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد التهاب: آلبالو حاوی ترکیبات پلی فنولی است که خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارند و در نتیجه میتوانند به محافظت از سلولها و بافتهای بدن کمک کنند.
- Ataie-Jafari,A., Hosseini, S., Heshmat, R., Parviz, M., Raees-Zadeh, S., Yousefi, M., & Pajouhi, M. (2006). Beneficial Effects of Sour Cherry Juice Consumption on some Risk Factors of Cardiovascular Diseases in Patients with Type 2 Diabetes. Iranian Journal of Diabetes and Metabolism, 5(4), 363-368. Retrieved from http://ijdld.tums.ac.ir/browse.php?a_id=354&sid=1&slc_lang=fa
- Popa, V.M., Misca, C., Bordean, D., Raba, D.N., Stef, D., & Dumbrava, D. (2011). Characterization of sour cherries (Prunus cerasus) kernel oil cultivars from Banat. Journal of Agroalimentary Processes and Technologies, 17(4), 398-401. Retrieved from http://journal-of agroalimentary.ro/admin/articole/65051L10_Popa_Mirela_2_Vol.17_4_398-401.pdf
- Wojdyło, A., Nowicka, P., Laskowski, P., & Oszmiański, J. (2014). Evaluation of Sour Cherry (Prunus cerasus L.) Fruits for Their Polyphenol Content, Antioxidant Properties, and Nutritional Components. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 62(51), 12332–12345. Retrieved from http://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/jf504023z
- Blando, F., Gerardi, C., & Nicoletti, I. (2004). Sour Cherry (Prunus cerasus L) Anthocyanins as Ingredients for Functional Foods. Journal of Biomedicine and Biotechnology, 2004(5), 253–258. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1082898/
- Howatson, G., Bell, P.G., Tallent, J., Middleton, B., McHugh, M.P., & Ellis, J. (2012). Effect of Tart Cherry Juice (Prunus cerasus) on Melatonin Levels and Enhanced Sleep Quality. European Journal of Nutrition, 51(8), 909-916. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22038497
- THE EXTRAORDINARY HISTORY OF CHERRIES. FoodreFerence.com. Retrieved from http://www.foodreference.com/html/artcherrieshistory.html
- Cherry – Prunus avium, Prunus cerasus. Retrieved from http://www.fruit-crops.com/cherry-prunus-avium-cerasus/
- TURCOTTE, M. (2015, Oct 15). Health Benefits of Sour Cherry. LIVESTRONG.COM. Retrieved from http://www.livestrong.com/article/116111-health-benefits-sour-cherry/
- (2013, Jun 11). Borreli, L. Cherry Health Benefits: 6 Reasons Why You Should Eat More Cherries. Medical Daily. Retrieved from http://www.medicaldaily.com/cherry-health-benefits-6-reasons-why-you-should-eat-more-cherries-246713
- Smith, B. 5 Health Benefits of Tart Cherries. MENSFITNESS. Retrieved from http://www.mensfitness.com/nutrition/what-to-eat/5-health-benefits-tart-cherries
- Cherry. NEw WoRLd ENcycLopEdiA. Retrieved from http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Cherry
- Sour Cherries. SPECIALTY PRODUCE. Retrieved from http://www.specialtyproduce.com/produce/Sour_Cherries_2911.php
- Find a Vitamin or Supplement,SOUR CHERRY. WebMD. Retrieved from http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-771-sour%20cherry.aspx?
- http://www.ibna.ir
- http://attari.parsiblog.com
- عطایی جعفری، ع.، حسینی، س.، امیر کلالی، ب.، رحمانی، م.، رئیس زاده، س.، و پژوهی، م. (1385). اثر مصرف آب آلبالو بر سطح شاخص های قند خون و فشار خون در زنان مبتلا به دیابت نوع 2. نهمین کنگره سراسری تغذیه ایران-دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تبریز، تبریز، ایران. قابل دسترس از: http://congress.tbzmed.ac.ir/nutcon/Abstract/5285
هشتگ
منابع
- Ataie-Jafari,A., Hosseini, S., Heshmat, R., Parviz, M., Raees-Zadeh, S., Yousefi, M., & Pajouhi, M. (2006). Beneficial Effects of Sour Cherry Juice Consumption on some Risk Factors of Cardiovascular Diseases in Patients with Type 2 Diabetes. Iranian Journal of Diabetes and Metabolism, 5(4), 363-368. Retrieved from http://ijdld.tums.ac.ir/browse.php?a_id=354&sid=1&slc_lang=fa
- Popa, V.M., Misca, C., Bordean, D., Raba, D.N., Stef, D., & Dumbrava, D. (2011). Characterization of sour cherries (Prunus cerasus) kernel oil cultivars from Banat. Journal of Agroalimentary Processes and Technologies, 17(4), 398-401. Retrieved from http://journal-of agroalimentary.ro/admin/articole/65051L10_Popa_Mirela_2_Vol.17_4_398-401.pdf
- Wojdyło, A., Nowicka, P., Laskowski, P., & Oszmiański, J. (2014). Evaluation of Sour Cherry (Prunus cerasus L.) Fruits for Their Polyphenol Content, Antioxidant Properties, and Nutritional Components. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 62(51), 12332–12345. Retrieved from http://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/jf504023z
- Blando, F., Gerardi, C., & Nicoletti, I. (2004). Sour Cherry (Prunus cerasus L) Anthocyanins as Ingredients for Functional Foods. Journal of Biomedicine and Biotechnology, 2004(5), 253–258. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1082898/
- Howatson, G., Bell, P.G., Tallent, J., Middleton, B., McHugh, M.P., & Ellis, J. (2012). Effect of Tart Cherry Juice (Prunus cerasus) on Melatonin Levels and Enhanced Sleep Quality. European Journal of Nutrition, 51(8), 909-916. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22038497
- THE EXTRAORDINARY HISTORY OF CHERRIES. FoodreFerence.com. Retrieved from http://www.foodreference.com/html/artcherrieshistory.html
- Cherry – Prunus avium, Prunus cerasus. Retrieved from http://www.fruit-crops.com/cherry-prunus-avium-cerasus/
- TURCOTTE, M. (2015, Oct 15). Health Benefits of Sour Cherry. LIVESTRONG.COM. Retrieved from http://www.livestrong.com/article/116111-health-benefits-sour-cherry/
- (2013, Jun 11). Borreli, L. Cherry Health Benefits: 6 Reasons Why You Should Eat More Cherries. Medical Daily. Retrieved from http://www.medicaldaily.com/cherry-health-benefits-6-reasons-why-you-should-eat-more-cherries-246713
- Smith, B. 5 Health Benefits of Tart Cherries. MENSFITNESS. Retrieved from http://www.mensfitness.com/nutrition/what-to-eat/5-health-benefits-tart-cherries
- Cherry. NEw WoRLd ENcycLopEdiA. Retrieved from http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Cherry
- Sour Cherries. SPECIALTY PRODUCE. Retrieved from http://www.specialtyproduce.com/produce/Sour_Cherries_2911.php
- Find a Vitamin or Supplement,SOUR CHERRY. WebMD. Retrieved from http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-771-sour%20cherry.aspx?
- http://www.ibna.ir
- http://attari.parsiblog.com
- عطایی جعفری، ع.، حسینی، س.، امیر کلالی، ب.، رحمانی، م.، رئیس زاده، س.، و پژوهی، م. (1385). اثر مصرف آب آلبالو بر سطح شاخص های قند خون و فشار خون در زنان مبتلا به دیابت نوع 2. نهمین کنگره سراسری تغذیه ایران-دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تبریز، تبریز، ایران. قابل دسترس از: http://congress.tbzmed.ac.ir/nutcon/Abstract/5285