شنبه 03 آذر 1403
در صورتی که یکی از نمایندگان فروش نیوشا رو می شناسید، برای خرید محصول به وی مراجعه نمایید. برای یافتن نمایندگان فروش، به شبکه های اجتماعی مراجعه نموده و هشتگ نیوشا را سرچ نمایید. در صورت عدم توانایی یافتن نماینده فروش، فرم بالا را تکمیل نمایید.
در صورتی که یکی از نمایندگان فروش نیوشا هستید، جهت ثبت درخواستهای خود از طریق دفترکاری اقدام فرمایید
انتخاب تصویر

چیا: گیاهشناسی، خواص و توصیه‌های قبل از مصرف

چیا نیوشا

نام تجاری گیاه:

Chia

نام علمی گیاه:

Salvia hispanica L.

تاریخچه و گیاهشناسی:

حدود 3500 سال قبل از میلاد مسیح، از دانه چیا به عنوان غذا استفاده می کردند (1) و هزاران سال است که از آن به عنوان دارو نیز استفاده می‌کنند. (2)

اسناد تاریخی نشان می دهند که آزتک ها و مایاها، دو تمدن قدیمی در آمریکای مرکزی، علاوه بر ذرت، لوبیا و آمارنت، از چیا هم در تهیه‌ غذا و داروهای سنتی استفاده می‌کردند. در جوامع پیشا-کُلمبی، چیا دومین محصول مهم (بعد از حبوبات) بود.

براساس منابع مختلف، چیا دانه‌ای روغنی است؛ واژه «چیا» (chia) نیز از واژه‌ اسپانیاییِ chian به معنای «روغنی» گرفته شده است.

این گیاه بومی مناطق جنوب مکزیک و شمال گواتمالا است و ابتدا، در آب و هوای گرمسیری و نیمه گرمسیری کشت می شد. اما امروزه، نه تنها در مکزیک و گواتمالا، بلکه در سراسر دنیا به ویژه استرالیا، بولیوی، کلمبیا، پرو، آرژانتین، آمریکا، پاراگوئه، اکوادور و نیکاراگوئه نیز کشت می شود. در حال حاضر، مکزیک بزرگترین تولیدکننده چیا در دنیاست. (2 و 3)

این گیاه یک محصول کشاورزی با ارزش اقتصادی بالاست که عمدتاً به خاطر کاربرد دانه‌هایش، آن را کشت می کنند. در اروپا، چیا را در گلخانه ها پرورش می دهند. (2)

این دانه در سال های اخیر در اروپا، به دلیل ترکیبات مغذی استثنایی اش و تقاضای روزافزون برای به اصطلاح سوپرفودها، محبوبیت زیادی پیدا کرده است. (4) در حال حاضر، در صنایع غذایی کشورهای مختلف دنیا، محصولات متنوعی بر پایه‌ دانه چیا تولید شده یا با این دانه غنی می شوند؛ برخی از این محصولات عبارتند از: غلات صبحانه، انواع کلوچه، کیک، آبمیوه، ماست، سس، مربا، نان، پاستا، بستنی، سوسیس یا حتی ژامبون. (2)

 

چیا گیاهی یک ساله و علفی است که به خانواده نعناعیان و جنس سالویا (مریم گلی) تعلق دارد. به نور خورشید حساس است و می تواند تا ارتفاع 1 متر رشد کند؛ (3) در برابر یخبندان مقاوم نیست. به صورت طبیعی و خودرو عمدتاً در مناطق کوهستانی می روید. این گیاه در خاک های لومی شنی و لومی رسی با شرایط زهکشی مناسب به خوبی رشد می کند.

برگ های چیا دندانه دار، متقابل، به طول 4 تا 8 و پهنای 3 تا 5 سانتی متر هستند. گل های سفید، آبی (2) یا بنفش (3) آن دو جنسیتی (نر - ماده) و 3-4 میلی متر هستند و به صورت سنبله در نوک ساقه رشد می کنند. (2)

دانه های چیا معمولاً بسیار ریز، بیضی شکل، به طول 2 میلی متر، پهنای 1 تا 1.5 و ضخامت کمتر از 1 میلی متر هستند. (3) سطح دانه صاف، براق، به رنگ سیاه (3) یا سفید تا خاکستری - قهوه ای با لکه های سیاه پراکنده است. (2)

تفاوت بین دانه های سیاه و سفید چیا انقدر جزئی است که اکثراً این دو را یکسان در نظر می گیرند. براساس برخی مطالعات، ارزش غذایی آنها نیز یکسان است. این تفاوت جزئی صرفاً در مورفولوژی (ریخت شناسی) است؛ دانه های سفید در مقایسه با دانه های سیاه، بزرگتر، ضخیم‌تر و عریض‌تر هستند. (3)

دانستنی های کشاورزی

گیاهشناسی و نحوه زراعت (کاشت، داشت، برداشت) چیا

خواص چیا:

خواص چیا:

مواد موثره و ارزش تغذیه ای چیا

محققین بسیاری، ترکیب شیمیایی دانه های چیا را آنالیز کرده اند. دانه چیا حاوی مقدار زیادی چربی، کربوهیدرات، فیبر رژیمی، پروتئین، ویتامین، مواد معدنی و آنتی اکسیدان است. (3)

چیا، نسبت به برنج، جو، جودوسر، گندم و ذرت، پروتئین، لیپید، انرژی و فیبر بیشتر وکربوهیدرات‌ کمتری دارد. (19)

پروتئین

دانه چیا منبع خوبی از پروتئین گیاهی است که تقریباً 18-24 درصد جرم دانه را تشکیل می دهد.

  • آنالیز ترکیبات اسیدآمینه دانه چیا وجود 9 اسید آمینه ضروری را تأیید کرده است (2) (اسیدهای آمینه ای که باید از طریق رژیم غذایی روزانه تأمین شوند و بدن انسان به خودی خود نمی تواند آنها را تولید کند (20))؛ در میان آنها، بیشترین محتویات مربوط به آرژینین، لوسین، فنیل آلانین، والین و لیزین بود. سایر اسیدهای آمینه ضروری دانه چیا عبارتند از: هیستیدین، ایزولوسین، متیونین، ترئونین و تریپتوفان. (2)
  • همچنین، پروتئین های موجود در دانه چیا سرشار از اسیدهای آمینه غیرضروری (2) (اسیدهای آمینه ای که داخل بدن انسان ساخته می شوند (21))، عمدتاً گلوتامیک اسید، آسپارتیک اسید، آلانین، سرین و گلیسین هستند. سایر اسیدهای آمینه غیرضروری دانه چیا عبارتند از: سیستین، تیروزین و پرولین. (2) 
  • محتوای پروتئین دانه چیا بیشتر از محتوای پروتئین غلات است؛ مثلاً محتوای پروتئین ذرت 9.4 درصد، برنج 6.5 درصد و گندم 12.6 درصد است. (3) همچنین، پروتئین دانه چیا گلوتن ندارد. (4)

 

فیتواسترول‌ها

دانه چیا حاوی فیتواسترول ها از جمله کمپسترول، استیگماسترول، بتا سیتوسترول و دلتا5 - اوناسترول است.

توکوفرول‌ها

توکوفرول ها آنتی اکسیدان های قوی (22) و ترکیبات محلول در چربی دارای فعالیت ویتامین E هستند. (23)  دانه چیا حاوی توکوفرول ها از جمله آلفا توکوفرول، گاما توکوفرول و دلتا توکوفرول است. (2)

اسید چرب

  • پروفایل اسید چرب دارای اهمیت ویژه ای است. دانه چیا حاوی اسیدهای چرب اشباع (SFA)، اسیدهای چرب تک غیراشباع (MUFA) و مقدار زیادی اسید چرب چند غیراشباع (PUFAs) است. (2)
  • اسیدهای چرب چندغیر اشباع (PUFAs) برای سلامت انسان ضروری اند، اما بدن نمی تواند به خودی خود آنها را تولید کند و فقط از طریق رژیم غذایی آنها را دریافت می کند. (3)
  • اجزای اصلی تشکیل دهنده روغن چیا اسیدهای چرب چندغیراشباع (PUFAs) شامل آلفا لینولنیک اسید (ALA، اسید چرب اُمگا-3) و لینولئیک اسید (LA، اسید چرب اُمگا-6) هستند.
  • دانه های چیا حاوی 39 درصد روغن (براساس جرم دانه خشک) هستند که تا 68 درصد آن، اسید چرب اُمگا-3 و 19 درصد آن، اسید چرب اُمگا-6 است. نسبت اسید چرب اُمگا-6 به اُمگا-3 در روغن دانه چیا 0.3 به 0.35 است (3) که نسبت مطلوبی به حساب می آید. (4)
  • چیا بالاترین درصد «اُمگا-3 و اُمگا-6 ترکیب شده» و بالاترین درصد شناخته شده آلفا لینولنیک اسید را دارد. (19) این دانه حاوی مقدار کمی اولئیک اسید و پالمیتیک اسید نیز هست. (2)

فیبر رژیمی

تقریباً کل کربوهیدرات موجود در دانه چیا «فیبر» است. (5) این دانه حاوی حدود 30 -34 گرم فیبر رژیمی است که تقریباً 85 تا 93 درصد آن، نامحلول (IDF) و حدود 7 تا 15 درصد آن، فیبر رژیمی محلول (SDF) است. محتوای فیبر رژیمی دانه چیا از میوه های خشک، غلات یا مغزها بیشتر است. (2)

مواد معدنی

دانه چیا دارای مواد معدنی بسیاری از جمله مقدار بسیار زیادی فسفر، کلسیم، پتاسیم و منیزیم است. (2) این دانه نسبت به برنج، جو، ذرت و جو دوسر، کلسیم بیشتری دارد. محتوای سایر مواد معدنی دانه چیا مانند منیزیم، پتاسیم و فسفر نیز بیشتر از سایر غلات است.

ویتامین‌ها

دانه چیا حاوی ویتامین های A ، K، E، D  و B (عمدتاً تیامین  (B1)، ریبوفلاوین (B2) و نیاسین (B3)) است. (3)

ترکیبات فنولی

دانه چیا خشک حاوی 8.8 درصد ترکیبات فنولی است. علاوه بر آن، مقدار زیادی پلی فنول دارد؛ از جمله کافئیک اسید، کلروژنیک اسید، کوئرنستین، رزمارینیک اسید، گالیک اسید، سینامیک اسید، میریستین، کامپفرول (3)، فرولیک اسید، کوئرستین، اپی‌کاتچین، روتین، آپی‌ژنین و پی-کوماریک اسید.(2) وجود مقدار کمی ایزوفلاوون مانند دایدزین، گلیسیتین و ژنیستئین نیز در این دانه گزارش شده است. (3)

ارزش تغذیه ای هر 100 گرم دانه چیا (منبع: وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا (USDA)):

انرژی (486 کیلوکالری)، پروتئین (16.5 گرم)، لیپید کل (30.7 گرم)، خاکستر (4.8 گرم)، کربوهیدرات (42.1 گرم)، فیبر رژیمی (34.4 گرم)، کلسیم (631 میلی گرم)، آهن (7.7 میلی گرم)، منیزیم (335 میلی گرم)، فسفر (860 میلی گرم)، پتاسیم (407 میلی گرم)، سدیم (16 میلی گرم)، روی (4.6 میلی گرم)، مس (0.9 میلی گرم)، منگنز (2.7 میلی گرم)، ویتامین C (1.6 میلی گرم)، تیامین یا ویتامین B1 (0.6 میلی گرم)، ریبوفلاوین یا ویتامین B2 (0.2 میلی گرم)، نیاسین یا ویتامین B3 (8.8 میلی گرم)، ویتامین E (0.5 میلی گرم)، فولات یا ویتامین B9 (49 میکروگرم). (2)

enlightenedبه طور کلی، فواید اصلی دانه چیا عبارتند از:

1) مقدار زیاد اسید چرب ضروری قابل استخراج، 2) نسبت مطلوب اسید چرب اُمگا-6 به اُمگا-3، 3) محتوای فیبر موسیلاژی بالا، 4) پروتئین، لیپید، انرژی، فیبر بیشتر و کربوهیدرات کمتر نسبت به برنج، جو، جودوسر، گندم یا ذرت، 5) پروتئین فاقد گلوتن. (4)

 

enlightenedدانه چیا برای تسکین یبوست مفید است. این دانه ها سرشار از فیبر محلول هستند؛ فیبر محلول در دستگاه گوارش یک قوام ژل مانند ایجاد می کند که باعث نرم شدن مسیر مدفوع و سهولت دفع آن می شود. (24)

 

enlightenedدانه چیا برای افزایش عملکرد ورزشی مفید است. مطالعات نشان داده اند که اسیدهای چرب اُمگا-3 موجود در دانه چیا یک منبع انرژی عالی برای جلسات ورزشی طولانی‌تر از 90 دقیقه هستند. مزیت دیگر دانه چیا این است که مواد موجود در آن به طولانی شدن هضم کربوهیدرات کمک می کنند. (25 26) همچنین، به ورزشکاران این امکان را می دهد که مصرف اسیدهای چرب اُمگا-3 خود را افزایش و مصرف قندشان را کاهش دهند. (26)

 

enlightenedدانه چیا برای بیماران سلیاکی مفید است. این دانه فاقد پروتئینِ گلوتن است و به همین دلیل، برای افراد مبتلا به سلیاک بسیار ارزشمند است.

 

enlightenedدانه چیا برای استخوان ها مفید است. این دانه های مقوی سرشار از ترکیبات مغذی ای هستند که برای سلامت استخوان ها ضروری اند؛ ترکیباتی مثل کلسیم، منیزیم، فسفر و منگنز. این مواد معدنی در کنار سایر ترکیبات مغذی و فعالیت بدنی منظم، از تراکم استخوان ها محافظت می کنند. علاوه بر این، دانه چیا به دلیل محتوای کلسیم بالای خود، منبع کلسیم خوبی برای کسانی است که باید از مصرف لبنیات پرهیز کنند یا تمایلی به مصرف لبنیات ندارند. (27)

 

enlightenedدانه چیا برای گیاهخواران مفید است. براساس مطالعه ای روی مدل حیوانی، یک رژیم غذایی غنی از چیا می تواند غلظت پلاسمایی ویتامین B12 را افزایش دهد. بنابراین، این دانه ممکن است برای کمبود ویتامین B12 مفید باشد. این خاصیت ممکن است چیا را به یک گزینه درمانی جدید، به خصوص در رژیم گیاهخواری، تبدیل کند. (28)

 

enlightenedمیزان اسیدهای چرب اشباع دانه چیا، در مقایسه با منابع غذایی دریایی، بسیار کمتر و آلفا لینولنیک اسید آن (اُمگا-3) بیشتر است. این دانه بو و مزه هم ندارد و این، به خصوص برای مغذی کردن غذاها یک مزیت محسوب می شود! (4)

enlightenedبرخلاف برخی دیگر از منابع اسید چرب اُمگا-3، چیا عطر و طعمی شبیه ماهی ندارد.

enlightenedچیا سدیم کمی دارد. سدیم ماهی سالمون 78 برابر و سدیم ماهی تن 237 برابر چیا است. (19)

 

enlightenedبه دلیل ویژگی های غذا-دارو و فیزیوشیمیایی دانه چیا، از آن به طور گسترده ای به شکل دانه کامل، آرد، موسیلاژ دانه، ژل و روغن برای تهیه محصولات غذایی غنی شده مختلف مانند نان، پاستا، کیک، کلوچه، چیپس، پنیر، ماست، گوشت، ماهی و طیور استفاده می کنند. (4)

 

enlightenedبراساس مطالعه‌ای، ژل دانه چیا می تواند جایگزین 25 درصد از روغن یا تخم مرغ در انواع کیک شود. این ژل موجب تولید محصولی مغذی تر (29) با کالری و چربی کمتر (2) و با ویژگی های حسی قابل قبول می شود. (29)

دستورالعمل جایگزین کردن تخم مرغ با دانه چیا: در یک کاسه کوچک، 1 قاشق غذاخوری دانه چیا را با 3 قاشق غذاخوری آب ترکیب کرده و آن را 5 دقیقه کنار بگذارید. (ماده باید غلیظ و چسبناک باشد). بعد از 5 دقیقه، بلافاصله آن را استفاده کنید چون با گذشت زمان، دانه های چیا حجیم تر می شوند و ممکن است ترکیب کردن آن با سایر مواد سخت شود. این میزان چیا معادل یک تخم مرغ بزرگ است. این ماده غلظت بخش و چسبنده است اما ویژگی های کف‌کننده، هوادهی و سفت‌کننده آن مثل تخم مرغ نیست. (30)

دلایلی که ممکن است دانه های چیا ژله ای نشوند:

  1. مدت زمان: ژله ای شدن دانه های چیا زمان‌بر است! رسپی هایی (مثلاً برای پودینگ چیا) خوب هستند که چیا را به مدت چند ساعت یا حتی یک شب در مایعی می خوابانند. اگر می خواهید دانه های چیا قوام ژل مانندی داشته باشند، باید حداقل 20 دقیقه خیسانده شوند تا مایع را به خود جذب کنند. پس، صبور باشید!
  2. میزان مایع: اگر مقدار مایع کافی نباشد، تمام دانه ها ژله ای نخواهند شد! مطمئن شوید مایع به اندازه ای هست که همه دانه ها مایع را به خود جذب کنند؛ حداقل 4 پیمانه مایع برای هر پیمانه دانه چیا!
  3. کیفیت دانه: اگر دانه های چیا کهنه باشند، ممکن است مایع را به خوبی جذب نکنند! تاریخ انقضا دانه ها را چک کرده و حتماً آنها را در جای خشک و خنک نگهداری کنید. (31)

 

enlightenedروش نگهداری دانه چیا: آسیاب کردن و نگهداری دانه های چیا در معرض اکسیژن ممکن است منجر به اکسیداسیون و رنسید شدن سریعتر اسیدچرب اُمگا-3 شود. (11) رنسید شدن بر مزه و بو اثر می گذارد و می تواند بر ارزش تغذیه ای هم اثر داشته باشد. (32) بنابراین، دانه های چیا را در ظرفی با درپوش محکم در جای خشک و خنک نگهداری کنید. به دلیل پروفایل آنتی اکسیدانی بالا، دانه های چیا ماندگاری طولانی دارند و می توان آنها را برای ماه ها یا حتی تا دو سال خارج از یخچال نگهداری کرد. البته بهتر است دانه چیا آسیاب شده را در یک ظرف شیشه ای در یخچال نگهداری کنید. (30)

 

enlightenedراهنمای خرید دانه چیا: به‌دنبال دانه‌هایی باشید که لکه های سیاه یا سفید دارند و یکدست قهوه ای نیستند. دانه های چیا قهوه ای، نارس هستند و کاملاً نرسیده اند. این مسأله می تواند منجر به فواید تغذیه ای کمتر و تلخ شدن دانه ها شود. (33)

 

enlightenedسالبا (Salba) یک نام تجاری است و از آن برای توصیف یک نوع واریته سفید دانه چیا استفاده می کنند. این واریته نتیجه‌ زادگیری گزینشی (فرآیند اصلاح نباتات) گیاه چیا سیاه است. (11)

دوز مناسب چیا به چندین عامل مانند سن مصرف‌کننده، وضعیت سلامتی او و ... بستگی دارد. در حال حاضر، اطلاعات علمی کافی برای تعیین دوز مناسب وجود ندارد. (34)

برای سلامتی، تغذیه و انرژی به طور کلی، توصیه می کنیم روزانه تا 15 گرم دانه چیا مصرف کنید.

  •  1 قاشق چایخوری = 4 گرم 
  •  یک و نیم قاشق غذاخوری یا 4 قاشق چایخوری سرپر= حدود 15 گرم

به طور کلی، می توانید دانه چیا را به صورت ناشتا و پیش از صبحانه یا هر زمان دیگری از روز مصرف کنید (35)؛

بهترین زمان مصرف دانه چیا به علت مصرف آن بستگی دارد. مثلاً:

1- برای تأمین آب بدن حین تمرین یا ورزش: اگر می خواهید بدنتان برای مدت طولانی تری هیدراته بماند (یعنی آب بدن حفظ شود)، قبل از تمرین یا ورزش، دانه چیا بخورید. (36)

قبل از مصرف، حتماً دانه چیا را حداقل 5 تا 10 دقیقه در آب یا نوشیدنی های ورزشی خیس کنید. (37)

2-برای کنترل اشتها و کاهش وزن: برای کنترل اشتها، کاهش وزن و بهبود عملکرد روده، دانه چیا را صبح یا درست قبل از وعده های غذایی بخورید. (36)

عوارض جانبی و واکنش های حساسیت زا

مصرف خوراکی

مصرف چیا در مقادیر معمول غذایی احتمالاً ایمن است. مصرف مقدار بیشتر آن تا حداکثر 6 ماه نیز ایمن به نظر می رسد. مصرف دوزهای بالا ممکن است در برخی افراد منجر به ناراحتی معده خفیف شود. (34)

مصرف بیش از اندازه دانه چیا می تواند باعث مشکلات گوارشی شود: دانه چیا سرشار از فیبر است. مصرف بیش از حد فیبر می تواند باعث بروز مشکلاتی مانند درد شکمی، یبوست، اسهال، نفخ و گاز معده شود. مصرف مقدار زیاد فیبر با آب ناکافی هم می تواند منجر به همین مشکلات شود چون آب برای عبور فیبر از سیستم گوارش ضروری است. علاوه بر این، افراد مبتلا به بیماری ‌های التهابی روده مانند کولیت اولسراتیو (کولیت زخمی) یا بیماری کرون باید مقدار فیبر دریافتی خود را کنترل کرده و هنگام تشدید بیماری، مصرف دانه چیا را محدود نمایند. با این حال، با افزایش تدریجی مصرف فیبر و نوشیدن آب زیاد، می توان از بروز علائم منفی ناشی از مصرف زیاد فیبر در اکثر افراد جلوگیری کرد. (37)

خوردن دانه چیا می تواند خطر خفگی داشته باشد: دانه های چیا 10 تا 12 برابر وزن خود، آب جذب می کنند. اگر قبل از خوردن، آنها را نخیسانید، ممکن است منبسط شده و باعث انسداد و حتی منجر به خفگی شوند. حتماً پیش از خوردن دانه های چیا، آنها را حداقل به مدت 5 تا 10 دقیقه در آب، شیر یا هر مایع دیگری بخیسانید. (37) یا می توانید دانه های خشک چیا را به شکل کامل یا آسیاب شده به یک غذای آبکی (مثل فرنی و ماست) یا یک نوشیدنی (مثل اسموتی ها و آبمیوه ها) اضافه کرده و میل کنید. (33)

افراد دارای مشکل بلع، باید هنگام خوردن دانه چیا بیشتر احتیاط کنند. (37)

بارداری و شیردهی

بارداری: اطلاعات معتبر کافی درباره ایمنی مصرف چیا در دوران بارداری در دسترس نیست. محض احتیاط، از مصرف چیا در این دوران پرهیز نمایید.

شیردهی: براساس اطلاعات منتشر شده در متون علمی، این دانه با شیردهی سازگار است و هم برای شیردهی، هم برای نوزاد تا حد زیادی بی خطر است. این گیاه بالاترین میزان آلفا لینولنیک اسید (ALA) را دارد؛ ماده ای که پیش ساز دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) است. DHA برای تقویت عملکرد مغز و بینایی ضروری است. مصرف روغن چیایی که 60 درصد ALA دارد، سطح DHA در شیر مادر را افزایش می دهد و می تواند برای افرادی که کمتر ماهی مصرف می کنند، مفید باشد. (38) به طور کلی، مصرف چیا در مقادیر معمول غذایی ایمن به نظر می رسد. (34)

مشکلات پروستات

چیا حاوی مقدار زیادی آلفا لینولنیک اسید است. برخی تحقیقات حاکی از آن است که مقدار زیاد آلفا لینولنیک اسید در رژیم غذایی ممکن است احتمال ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد. (34)

با این وجود، نتایج مطالعه ای روی رده‌ سلولی سرطان پروستات انسانی (PC-3) نشان داد که عصاره‌ خام دانه چیا رشد PC-3 را مهار کرد. محققین نتیجه گرفتند که می توان از عصاره خام دانه چیا به عنوان یک گزینه درمانی برای سلول های سرطانی پروستات استفاده کرد؛ البته باید مطالعات بیشتری برای اثبات این یافته ها انجام شود. (39)

پس، اگر مبتلا به سرطان پروستات هستید یا احتمال ابتلا به آن وجود دارد، از خوردن مقدار زیاد چیا پرهیز کنید.

شرایط حساس به هورمون مانند سرطان‌ سینه، سرطان رحم، سرطان تخمدان، اندومتریوز یا فیبروئیدهای رحم

 

سرطان سینه: در مطالعه ای، اثر روغن دانه چیا بر زنده مانی سلول در رده سلولی سرطان سینه (MCF-7) (را بررسی کردند. سلول های تومور با غلظت های مختلف روغن دانه چیا (12.5 تا 400 میکروگرم بر میلی لیتر) تیمار شدند. روغن دانه چیا در غلظت های بالا به طور بالقوه زنده مانی سلول های سرطان سینه را افزایش و در غلظت های پایین زنده مانی سلول را کاهش داد. (40)

پس، اگر مبتلا به سرطان سینه هستید یا احتمال ابتلا به آن وجود دارد، از خوردن مقدار زیاد چیا پرهیز نمایید.

فشار خون پایین/خطر خونریزی

دانه های چیا سرشار از اُمگا-3 هستند؛ اسیدهای چربی که می‌توانند خطر پیشرفت برخی سرطان ها یا مشکلات قلبی را کاهش دهند. مقدار بسیار زیاد اُمگا-3 ممکن است خون را کمی رقیق کند، اما احتمالاً این موضوع فقط برای افرادی که از داروی رقیق کننده خون استفاده می کنند یا مبتلا به فشار خون پایین هستند، مشکل ایجاد می کند. (41) به طور کلی، مصرف چیا در مقادیر معمول غذایی ایمن به نظر می رسد. (34)

حساسیت به گیاهان خانواده نعناعیان

دانه چیا متعلق به خانواده نعناع است. بنابراین، افرادی که به نعناع، دانه کنجد یا خردل آلرژی دارند، باید در مصرف دانه چیا احتیاط کنند. علائم حساسیت غذایی عبارتند از: استفراغ، اسهال، خارش لبها یا زبان، یا شوک آنافیلاکسی. (41)

واکنش های حساسیت زا

به طور کلی، هر فرد ممکن است نسبت به گیاهان و ادویه‌های خاصی حساسیت داشته باشد که این حساسیت باید در درجه اول توسط خود فرد و در درجه دوم توسط پزشک تشخیص داده شود. البته این واکنش‌های آلرژیک عوارض جانبی مزمن یا حاد ایجاد نمی‌کنند و بعد از شناسایی گیاه حساسیت‌زا و قطع مصرف آن‌، عوارض ناشی از آلرژی برطرف خواهد شد.

هیچ شرکت یا هیچ محصولی نمی‌تواند از واکنش‌های آلرژیک بدن‌های مختلف از پیش آگاهی داشته باشد. ناسازگاری بدن با یک یا چند گیاه خاص هر چند به ندرت پیش می‌آید اما به هر حال ممکن است مصرف کنندگانی با آن مواجه شوند.

تداخل دارویی

خوردن مقدار بسیار زیاد دانه چیا ممکن است با برخی از داروها تداخل داشته باشد:

داروهای دیابت: برخی مطالعات نشان داده‌اند که دانه‌های چیا می‌توانند سطح قند خون را به طور قابل توجهی کاهش دهند. در بیشتر موارد، خوردن مقدار متوسط دانه‌ چیا می‌تواند به افراد مبتلا به دیابت کمک کرده و سطح قند خون آنها را کنترل کند. خوردن بیش از حد آن می تواند باعث کاهش سطح قند خون شود و شاید لازم باشد دوز داروهای دیابت خود را تغییر دهید.

دانه چیا در کاهش فشار خون مؤثر است. پس، ممکن است اثربخشی داروهای فشار خون را افزایش دهد و منجر به افت شدید فشار خون شود.

* افرادی که داروهای فشار خون بالا یا دیابت مصرف می کنند باید برای جلوگیری از تداخل دانه چیا با این داروها، مقدار دانه چیای مصرفی خود را متعادل کنند. (37)

کاربرد در طب قدیم

کاربرد در طب قدیم
  • تمدن های پیشا-کُلمبی از دانه‌ چیا به عنوان ماده اولیه در تهیه ترکیبات دارویی و غذایی مختلف استفاده می کردند. در گذشته، دانه چیا را تفت داده و برای تهیه نوعی آرد به نام «پینول» آسیاب می کردند. سپس، این آرد را با آب مخلوط می کردند تا فرنی یا کیک درست کنند. (42) از پینول برای مغذی کردن تورتیلا و تامالز (یک غذای سنتی مکزیکی) هم استفاده می کردند یا آن را به شکل فرنی می خوردند.
  • آزتک ها در نوعی نوشیدنی به نام «چیاناتولز» از دانه چیا آسیاب شده استفاده می کردند.
  • از دانه چیا برای اهداف دارویی، جذب داروها و درمان ناراحتی تنفسی، مشکلات کلیوی، انسدادها و عفونت های چشمی (با قرار دادن دانه چیا به طور مستقیم زیر پلک) نیز استفاده می کردند. (43)
  • هنوز هم در تهیه نوشیدنی محبوبی به نام «چیا فِرِسکا» از دانه چیا استفاده می کنند. برای تهیه این نوشیدنی، دانه ها را در آب خیسانده، سپس، با آب میوه طعم دار کرده و به عنوان یک نوشیدنی خنک‌کننده می نوشند.(42)

مقالات مرتبط

1- Ikumi, P., Mburu, M., & Njoroge, D. (2019). Chia (Salvia hispanica L.) – A Potential Crop for Food and Nutrition Security in Africa. Journal of Food Research, 8(6),104. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/336901068_Chia_Salvia_hispanica_L_-_A_Potential_Crop_for_Food_and_Nutrition_Security_in_Africa

2- Kulczyński, B., Kobus-Cisowska, J., Taczanowski, M., Kmiecik, D., & Gramza-Michałowska, A. (2019). The Chemical Composition and Nutritional Value of Chia Seeds—Current State of Knowledge. Nutrients, 11(6), 1242. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627181/

3- Hrncic, M.K., Ivanovski, M., Cor, D., & Knez, Z. (2020). Chia Seeds (Salvia Hispanica L.): An Overview—Phytochemical Profile, Isolation Methods, and Application. Molecules, 25, 11. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/338111762_Chia_Seeds_Salvia_Hispanica_L_An_Overview-Phytochemical_Profile_Isolation_Methods_and_Application

4- Grimes, S.J., Capezzone, F., Nkebiwe, P.M., & Graeff-Hönninger, S. (2020). Characterization and Evaluation of Salvia hispanica L. and Salvia columbariae Benth. Varieties for Their Cultivation in Southwestern Germany. Agronomy, 10(12), 2012. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/347789440_Characterization_and_Evaluation_of_Salvia_hispanica_L_and_Salvia_columbariae_Benth_Varieties_for_Their_Cultivation_in_Southwestern_Germany

5- Healthline. 11 Proven Health Benefits of Chia Seeds. Retrieved from https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds

6- Brissette, C.E., Jenkins, A., Choleva, L., & Vuksan, V. (2013). The Effect of Salvia Hispanica L. Seeds on Weight Loss in Overweight and Obese Individuals with Type 2 Diabetes Mellitus. Canadian Journal of Diabetes. Retrieved from https://www.canadianjournalofdiabetes.com/action/showPdf?pii=S1499-2671%2813%2901131-3

7- How do you measure energy expenditure?. Retrieved from https://philosophy-question.com/library/lecture/read/116055-how-do-you-measure-energy-expenditure

8- Estimated Energy Requirement (EER). Boxer Boot Camp, Creating a Healthier You!. Retrieved from http://web5.lib.pacificu.edu/boxerbootcamp/nutrition/estimated-energy-requirement-eer/

9- Vuksan, V., Jenkins, A.L., Brissette, C., Choleva, L., Jovanovski, E., Gibbs, A.L., … Hanna, A. (2017). Salba-chia (Salvia hispanica L.) in the treatment of overweight and obese patients with type 2 diabetes: A double-blind randomized controlled trial. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, 27(2), 138-146. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28089080/

10- Ayerza, R., & Coates, W. (2005). Ground chia seed and chia oil effects on plasma lipids and fatty acids in the rat. Nutrition Research, 25(11), 995-1003. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/247204895_Ground_chia_seed_and_chia_oil_effects_on_plasma_lipids_and_fatty_acids_in_the_rat

11- Simopoulos, A.P. (2002). The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomedicine & Pharmacotherapy, 56(8), 365-379. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12442909/#:~:text=Several%20sources%20of%20information%20suggest,%2F1%2D16.7%2F1.

12- Ho, H., Lee, A.S., Jovanovski, E., Jenkins, A.L., Desouza, R., & Vuksan, V. (2013). Effect of whole and ground Salba seeds (Salvia Hispanica L.) on postprandial glycemia in healthy volunteers: a randomized controlled, dose-response trial. European Journal of Clinical Nutrition, 67(7), 786-788. Retrieved from https://www.nature.com/articles/ejcn2013103

13- Marcinek, K., & Krejpcio, Z. (2017). Chia Seeds (Salvia hispanica): Health Promoting Properties and Therapeutic Applications – A Review. Rocz Panstw Zakl Hig, 68(2), 123-129. Retrieved from http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/files/pzhissues/id1175/RPZH_2017_Vol_68_No_2_pp._123-129.pdf

14- Ayaz, A., Akyol, A., Inan-Eroglu, E., Cetin, A.K., Samur, G., & Akbiyik, F. (2017). Chia seed (Salvia Hispanica L.) added yogurt reduces short-term food intake and increases satiety: randomised controlled trial. Nutr Res Pract, 11(5), 412–418. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5621364/

15- Toscano, L.T. Silva, C.S.O., Toscano, L.T., Almeida, A.E.M., Santos, A.C., & Silva, A.S. (2014). Chia Flour Supplementation Reduces Blood Pressure in Hypertensive Subjects. Plant Foods for Human Nutrition, 69(4). Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/268792239_Chia_Flour_Supplementation_Reduces_Blood_Pressure_in_Hypertensive_Subjects

16- Alwosais, E.Z.M., Al-Ozairi, E., Zafar, T.A., & Sharifa Alkandari, S. (2021). Chia seed (Salvia hispanica L.) supplementation to the diet of adults with type 2 diabetes improved systolic blood pressure: A randomized controlled trial. Nutrition and Health. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33530854/

17- Medina-Urrutia1, A., Lopez-Uribe1, A.R., Hafidi, M.E., González-Salazar1, M.C., Posadas-Sánchez1, R., Jorge-Galarza, E., … Juárez-Roja, J.G. (2020). Chia (Salvia hispanica)-supplemented diet ameliorates non-alcoholic fatty liver disease and its metabolic abnormalities in humans. Lipids in Health and Disease, 19(1). Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/341500379_Chia_Salvia_hispanica-supplemented_diet_ameliorates_non-alcoholic_fatty_liver_disease_and_its_metabolic_abnormalities_in_humans

18- Mohamed, D.A., Mohamed, R.S. & Fouda, K. (2020). Anti-inflammatory potential of chia seeds oil and mucilage against adjuvant-induced arthritis in obese and non-obese rats. Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology, 31(4). Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32134733/

19- yerza, R., & Coates, W. (2005). Chia: Rediscovering a Forgotten Crop of the Aztecs. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/319458006_Chia_Rediscovering_a_Forgotten_Crop_of_the_Aztecs

20- WHICH PRODUCTS CONTAIN EXOGENOUS AMINO ACIDS?. OLIMP SPORT NUTRITION. Retrieved from https://olimpsport.com/eu/which-products-contain-exogenous-amino-acids

21- Endogenous Amino Acids. Organicts. Retrieved from https://www.organicts.com/endogenous-amino-acids/#:~:text=The%20criterion%20for%20their%20division,Properties%20of%20endogenous%20amino%20acids

22- Gupta, S.D., & Suh, N. (2016).Tocopherols in cancer: an update. Molecular Nutrition & Food Research, 60(6), 1354–1363. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4899293/

23- Tocopherols. ScienceDirect. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/tocopherols

24- The 17 Best Foods to Relieve Constipation. Healthline. Retrieved from https://www.healthline.com/nutrition/best-foods-for-constipation

25- CHIA SEEDS – NATURAL ENDURANCE FOODS FOR ATHLETES. CLEVER TRAINING. Retrieved from https://www.clevertraining.com/blog/chia-seeds-natural-endurance-foods-athletes/

26- Illian, T.G., Casey, J.C., & Bishop, P.A. (2011). Omega 3 Chia seed loading as a means of carbohydrate loading. The Journal of Strength & Conditioning Research, 25(1), 61-65. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21183832/

27- Sass, C. (2020, February 03). 7 Chia Seed Benefits, According to a Nutritionist. Health. Retrieved from https://www.health.com/food/chia-seed-benefits

28- Demir, E.A., & Bilgic, Y. (2019). Chia seed (Salvia hispanica L.) supplementation may contribute to raising the levels of vitamin B12: An option for the vegan diet. Revista de Nutrição, 32. Retrieved from https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732019000100518

29- Borneo, R., Aguirre, A., & León, A.E. (2010). Chia (Salvia hispanica L) gel can be used as egg or oil replacer in cake formulations. Journal of the American Dietetic Association, 110(6), 946-949. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20497788/

30- Gavin, J. (2019, March 20). Chia Seeds Health Benefits & Uses. JESSICA GAVIN. Retrieved from https://www.jessicagavin.com/chia-seeds-benefits-uses/

31- Hoffman, J. (2020, MAY 8). The Ultimate Guide to Chia Seeds. CHOOSING Chia. Retrieved from https://choosingchia.com/the-ultimate-guide-to-chia-seeds/#:~:text=Black%20chia%20seeds%20have%20slightly,have%20the%20same%20nutritional%20value.

32- Rancidity. ScienceDirect. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/rancidity

33- Chaey, C. (2020, August 24). Chia Seeds: Everything You Need to Know About This Powerhouse Superfood. Bonappetit. Retrieved from https://www.bonappetit.com/test-kitchen/ingredients/article/chia-seeds#:~:text=Chia%20seeds%20don't%20need,naturally%20gluten%2Dfree%20and%20vegan.

34- Chia. WebMD. Retrieved from https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1224/chia

35- Arora, G. (2019, December 24). Chia Seeds Water: 7 Health Benefits Of Starting Your Day With This Fibre-Rich Drink. NDTV. Retrieved from https://www.ndtv.com/health/chia-seeds-water-7-health-benefits-of-starting-your-day-with-this-fibre-rich-drink-2153035#:~:text=Another%20interesting%20way%20of%20consuming,an%20array%20of%20health%20benefits.

36- http://www.chiaseeds.net.au/pages.php?pageid=1

37- Does Eating Too Many Chia Seeds Cause Side Effects?. healthline. Retrieved from

https://www.healthline.com/nutrition/chia-seeds-side-effects#TOC_TITLE_HDR_3

38- Аbdоw, V. Chia. E-Lactanciya.org. Retrieved from https://e-lactanciya.org/en/37/339-chia

39- kumar, D.G., Perumal, P.C., Kumar, K., Muthusami, S., & Gopalakrishnan, V.K. (2016). Dietary evaluation, antioxidant and cytotoxic activity of crude extract from chia seeds (Salvia hispanica L.) against human prostate cancer cell line (PC-3). International Journal of Pharmacognosy and Phytochemical Research, 8(8); 1358-1362. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/306308759_Dietary_evaluation_antioxidant_and_cytotoxic_activity_of_crude_extract_from_chia_seeds_Salvia_hispanica_L_against_human_prostate_cancer_cell_line_PC-3

40- Ortega, A.M.M., & Campos, M.R.S. (2020). Effect of Chia Seed Oil (Salvia hispanica L.) on Cell Viability in Breast Cancer Cell MCF-7. Proceedings, 53(1), 18. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/344053939_Effect_of_Chia_Seed_Oil_Salvia_hispanica_L_on_Cell_Viability_in_Breast_Cancer_Cell_MCF-7

41- Sandoval, D.A., & Polish, J. (2020, Oct. 9). 5 Chia Seed Side Affects You Didn't Know About. Bustle. Retrieved from https://www.bustle.com/wellness/88621-5-chia-seed-side-effects-that-you-probably-were-not-aware-of-because-its-possible-to

42- Becker, W., Branca, F., Brasseur, D., Bresson, J.L., Flynn, A.,. Jackson, A.A., … Loveren, H. (2005). Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies on a request from the Commission related to the safety of chia (Salvia hispanica L.) seed and ground whole chia seed as a novel food ingredient intended for use in bread. The EFSA Journal, 278, 1-12. Retrieved from https://mobil.bfr.bund.de/cm/343/efsa_opinion_on_chia_salvia_hispanica_l_seeds.pdf

43- Gazem, R.A.A., & Chandrashekariah, S.A.C. (2016). Pharmacological Properties of Salvia hispanica (Chia) Seeds: A Review. Journal of Critical Reviews, 3(3), 63-67. Retrieved from http://www.jcreview.com/fulltext/197-1572428948.pdf

 

منابع

1- Ikumi, P., Mburu, M., & Njoroge, D. (2019). Chia (Salvia hispanica L.) – A Potential Crop for Food and Nutrition Security in Africa. Journal of Food Research, 8(6),104. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/336901068_Chia_Salvia_hispanica_L_-_A_Potential_Crop_for_Food_and_Nutrition_Security_in_Africa

2- Kulczyński, B., Kobus-Cisowska, J., Taczanowski, M., Kmiecik, D., & Gramza-Michałowska, A. (2019). The Chemical Composition and Nutritional Value of Chia Seeds—Current State of Knowledge. Nutrients, 11(6), 1242. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627181/

3- Hrncic, M.K., Ivanovski, M., Cor, D., & Knez, Z. (2020). Chia Seeds (Salvia Hispanica L.): An Overview—Phytochemical Profile, Isolation Methods, and Application. Molecules, 25, 11. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/338111762_Chia_Seeds_Salvia_Hispanica_L_An_Overview-Phytochemical_Profile_Isolation_Methods_and_Application

4- Grimes, S.J., Capezzone, F., Nkebiwe, P.M., & Graeff-Hönninger, S. (2020). Characterization and Evaluation of Salvia hispanica L. and Salvia columbariae Benth. Varieties for Their Cultivation in Southwestern Germany. Agronomy, 10(12), 2012. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/347789440_Characterization_and_Evaluation_of_Salvia_hispanica_L_and_Salvia_columbariae_Benth_Varieties_for_Their_Cultivation_in_Southwestern_Germany

5- Healthline. 11 Proven Health Benefits of Chia Seeds. Retrieved from https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds

6- Brissette, C.E., Jenkins, A., Choleva, L., & Vuksan, V. (2013). The Effect of Salvia Hispanica L. Seeds on Weight Loss in Overweight and Obese Individuals with Type 2 Diabetes Mellitus. Canadian Journal of Diabetes. Retrieved from https://www.canadianjournalofdiabetes.com/action/showPdf?pii=S1499-2671%2813%2901131-3

7- How do you measure energy expenditure?. Retrieved from https://philosophy-question.com/library/lecture/read/116055-how-do-you-measure-energy-expenditure

8- Estimated Energy Requirement (EER). Boxer Boot Camp, Creating a Healthier You!. Retrieved from http://web5.lib.pacificu.edu/boxerbootcamp/nutrition/estimated-energy-requirement-eer/

9- Vuksan, V., Jenkins, A.L., Brissette, C., Choleva, L., Jovanovski, E., Gibbs, A.L., … Hanna, A. (2017). Salba-chia (Salvia hispanica L.) in the treatment of overweight and obese patients with type 2 diabetes: A double-blind randomized controlled trial. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, 27(2), 138-146. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28089080/

10- Ayerza, R., & Coates, W. (2005). Ground chia seed and chia oil effects on plasma lipids and fatty acids in the rat. Nutrition Research, 25(11), 995-1003. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/247204895_Ground_chia_seed_and_chia_oil_effects_on_plasma_lipids_and_fatty_acids_in_the_rat

11- Simopoulos, A.P. (2002). The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomedicine & Pharmacotherapy, 56(8), 365-379. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12442909/#:~:text=Several%20sources%20of%20information%20suggest,%2F1%2D16.7%2F1.

12- Ho, H., Lee, A.S., Jovanovski, E., Jenkins, A.L., Desouza, R., & Vuksan, V. (2013). Effect of whole and ground Salba seeds (Salvia Hispanica L.) on postprandial glycemia in healthy volunteers: a randomized controlled, dose-response trial. European Journal of Clinical Nutrition, 67(7), 786-788. Retrieved from https://www.nature.com/articles/ejcn2013103

13- Marcinek, K., & Krejpcio, Z. (2017). Chia Seeds (Salvia hispanica): Health Promoting Properties and Therapeutic Applications – A Review. Rocz Panstw Zakl Hig, 68(2), 123-129. Retrieved from http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/files/pzhissues/id1175/RPZH_2017_Vol_68_No_2_pp._123-129.pdf

14- Ayaz, A., Akyol, A., Inan-Eroglu, E., Cetin, A.K., Samur, G., & Akbiyik, F. (2017). Chia seed (Salvia Hispanica L.) added yogurt reduces short-term food intake and increases satiety: randomised controlled trial. Nutr Res Pract, 11(5), 412–418. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5621364/

15- Toscano, L.T. Silva, C.S.O., Toscano, L.T., Almeida, A.E.M., Santos, A.C., & Silva, A.S. (2014). Chia Flour Supplementation Reduces Blood Pressure in Hypertensive Subjects. Plant Foods for Human Nutrition, 69(4). Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/268792239_Chia_Flour_Supplementation_Reduces_Blood_Pressure_in_Hypertensive_Subjects

16- Alwosais, E.Z.M., Al-Ozairi, E., Zafar, T.A., & Sharifa Alkandari, S. (2021). Chia seed (Salvia hispanica L.) supplementation to the diet of adults with type 2 diabetes improved systolic blood pressure: A randomized controlled trial. Nutrition and Health. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33530854/

17- Medina-Urrutia1, A., Lopez-Uribe1, A.R., Hafidi, M.E., González-Salazar1, M.C., Posadas-Sánchez1, R., Jorge-Galarza, E., … Juárez-Roja, J.G. (2020). Chia (Salvia hispanica)-supplemented diet ameliorates non-alcoholic fatty liver disease and its metabolic abnormalities in humans. Lipids in Health and Disease, 19(1). Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/341500379_Chia_Salvia_hispanica-supplemented_diet_ameliorates_non-alcoholic_fatty_liver_disease_and_its_metabolic_abnormalities_in_humans

18- Mohamed, D.A., Mohamed, R.S. & Fouda, K. (2020). Anti-inflammatory potential of chia seeds oil and mucilage against adjuvant-induced arthritis in obese and non-obese rats. Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology, 31(4). Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32134733/

19- yerza, R., & Coates, W. (2005). Chia: Rediscovering a Forgotten Crop of the Aztecs. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/319458006_Chia_Rediscovering_a_Forgotten_Crop_of_the_Aztecs

20- WHICH PRODUCTS CONTAIN EXOGENOUS AMINO ACIDS?. OLIMP SPORT NUTRITION. Retrieved from https://olimpsport.com/eu/which-products-contain-exogenous-amino-acids

21- Endogenous Amino Acids. Organicts. Retrieved from https://www.organicts.com/endogenous-amino-acids/#:~:text=The%20criterion%20for%20their%20division,Properties%20of%20endogenous%20amino%20acids

22- Gupta, S.D., & Suh, N. (2016).Tocopherols in cancer: an update. Molecular Nutrition & Food Research, 60(6), 1354–1363. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4899293/

23- Tocopherols. ScienceDirect. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/tocopherols

24- The 17 Best Foods to Relieve Constipation. Healthline. Retrieved from https://www.healthline.com/nutrition/best-foods-for-constipation

25- CHIA SEEDS – NATURAL ENDURANCE FOODS FOR ATHLETES. CLEVER TRAINING. Retrieved from https://www.clevertraining.com/blog/chia-seeds-natural-endurance-foods-athletes/

26- Illian, T.G., Casey, J.C., & Bishop, P.A. (2011). Omega 3 Chia seed loading as a means of carbohydrate loading. The Journal of Strength & Conditioning Research, 25(1), 61-65. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21183832/

27- Sass, C. (2020, February 03). 7 Chia Seed Benefits, According to a Nutritionist. Health. Retrieved from https://www.health.com/food/chia-seed-benefits

28- Demir, E.A., & Bilgic, Y. (2019). Chia seed (Salvia hispanica L.) supplementation may contribute to raising the levels of vitamin B12: An option for the vegan diet. Revista de Nutrição, 32. Retrieved from https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732019000100518

29- Borneo, R., Aguirre, A., & León, A.E. (2010). Chia (Salvia hispanica L) gel can be used as egg or oil replacer in cake formulations. Journal of the American Dietetic Association, 110(6), 946-949. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20497788/

30- Gavin, J. (2019, March 20). Chia Seeds Health Benefits & Uses. JESSICA GAVIN. Retrieved from https://www.jessicagavin.com/chia-seeds-benefits-uses/

31- Hoffman, J. (2020, MAY 8). The Ultimate Guide to Chia Seeds. CHOOSING Chia. Retrieved from https://choosingchia.com/the-ultimate-guide-to-chia-seeds/#:~:text=Black%20chia%20seeds%20have%20slightly,have%20the%20same%20nutritional%20value.

32- Rancidity. ScienceDirect. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/rancidity

33- Chaey, C. (2020, August 24). Chia Seeds: Everything You Need to Know About This Powerhouse Superfood. Bonappetit. Retrieved from https://www.bonappetit.com/test-kitchen/ingredients/article/chia-seeds#:~:text=Chia%20seeds%20don't%20need,naturally%20gluten%2Dfree%20and%20vegan.

34- Chia. WebMD. Retrieved from https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1224/chia

35- Arora, G. (2019, December 24). Chia Seeds Water: 7 Health Benefits Of Starting Your Day With This Fibre-Rich Drink. NDTV. Retrieved from https://www.ndtv.com/health/chia-seeds-water-7-health-benefits-of-starting-your-day-with-this-fibre-rich-drink-2153035#:~:text=Another%20interesting%20way%20of%20consuming,an%20array%20of%20health%20benefits.

36- http://www.chiaseeds.net.au/pages.php?pageid=1

37- Does Eating Too Many Chia Seeds Cause Side Effects?. healthline. Retrieved from

https://www.healthline.com/nutrition/chia-seeds-side-effects#TOC_TITLE_HDR_3

38- Аbdоw, V. Chia. E-Lactanciya.org. Retrieved from https://e-lactanciya.org/en/37/339-chia

39- kumar, D.G., Perumal, P.C., Kumar, K., Muthusami, S., & Gopalakrishnan, V.K. (2016). Dietary evaluation, antioxidant and cytotoxic activity of crude extract from chia seeds (Salvia hispanica L.) against human prostate cancer cell line (PC-3). International Journal of Pharmacognosy and Phytochemical Research, 8(8); 1358-1362. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/306308759_Dietary_evaluation_antioxidant_and_cytotoxic_activity_of_crude_extract_from_chia_seeds_Salvia_hispanica_L_against_human_prostate_cancer_cell_line_PC-3

40- Ortega, A.M.M., & Campos, M.R.S. (2020). Effect of Chia Seed Oil (Salvia hispanica L.) on Cell Viability in Breast Cancer Cell MCF-7. Proceedings, 53(1), 18. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/344053939_Effect_of_Chia_Seed_Oil_Salvia_hispanica_L_on_Cell_Viability_in_Breast_Cancer_Cell_MCF-7

41- Sandoval, D.A., & Polish, J. (2020, Oct. 9). 5 Chia Seed Side Affects You Didn't Know About. Bustle. Retrieved from https://www.bustle.com/wellness/88621-5-chia-seed-side-effects-that-you-probably-were-not-aware-of-because-its-possible-to

42- Becker, W., Branca, F., Brasseur, D., Bresson, J.L., Flynn, A.,. Jackson, A.A., … Loveren, H. (2005). Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies on a request from the Commission related to the safety of chia (Salvia hispanica L.) seed and ground whole chia seed as a novel food ingredient intended for use in bread. The EFSA Journal, 278, 1-12. Retrieved from https://mobil.bfr.bund.de/cm/343/efsa_opinion_on_chia_salvia_hispanica_l_seeds.pdf

43- Gazem, R.A.A., & Chandrashekariah, S.A.C. (2016). Pharmacological Properties of Salvia hispanica (Chia) Seeds: A Review. Journal of Critical Reviews, 3(3), 63-67. Retrieved from http://www.jcreview.com/fulltext/197-1572428948.pdf