نعناع: گیاهشناسی، خواص و توصیههای قبل از مصرف
نام تجاری گیاه:
Mint
نام علمی گیاه:
Mentha longifolia L.
تاریخچه و گیاهشناسی:
نعناع با نام علمیMentha longifolia یکی از جنس های خانواده Lamiaceae و گیاهی بومی آسیا و منطقه ی مدیترانه است که در تمام طول سال در دسترس بوده و در ماه های گرم تابستان به فراوانی یافت می شود. شاخ و برگ نعناع در یونان باستان برای تمیز کردن میزهای ضیافت و مهمانی ها استفاده می شد. رومی ها از این گیاه در تهیه ی سسی سود می بردند که برای هضم غذا و خوشبوکردن دهان مفید بود و راهبان قرون وسطی شاخ و برگ آن را برای مصارف دارویی و خوراکی استفاده می کردند. در بسیاری از فرهنگ ها نعناع نماد و نشانه ای از مهمان نوازی است. نام این گیاه از شخصیت افسانه ای یونان به نام مینته (Minthe) گرفته شده است. رومی ها نعناع را به انگلستان وارد کردند و نخستین بار پیش از دهه ی 1440 م فردی به نام جان گاردینر از این گیاه با نام ماینیتز یادکرده است. نخستین نشانه های خمیردندان نعناعی، سده ی 14 میلادی در انگلستان به دست آمد .
دانستنی های کشاورزی
خواص نعناع:
خواص نعناع:
مواد موثره و ارزش تغذیه ای نعناع
منتول، منتون، ایزومنتون، پولگون، لینالول، کاریوفیلن، میرسن، کامفن، متیل استات، آلفا و بتا-پینن، لیمونن، سینئول، لوتئین، رزمارینیک اسید، اسید کافئیک، اسید اسپارتیک، گلوتامیک اسید، آلانین، آسپاراژین، والین، ایزولوسین، فنیل آلانین، متیونین.
کشور آمریکا 70 درصد از دو گونه نعناع Peppermint و Spearmint را تولید می کند.
مکزیکی ها نعناع را گیاه خوب یا یربابونو (Yerba Bueno) می نامند.
گیاه نعناع در مقبره های مصری، مربوط به 1000 سال پیش از میلاد مسیح یافت شده است.
یهودیان در دوران باستان برگ های نعناع را برای خوش بو کردن کف کنیسه ها در آنجا، پراکنده می کردند.
در دوران باستان مردم عقیده داشتند که نعناع از خراب شدن شیر و تخمیر اسید موجود در آن جلوگیری می کند و شیر را برای جلوگیری از دل درد همراه با نعنا می نوشیدند.
نخستین بار سال 1790 و در زمان سلطنت شاه جورج سوم شرکت آلتویدز قرص نعناع را(Altoids) تولید کرد.
مقدار مصرف اسانس نعناع در جهان به هفت هزار تن درسال می رسد. مهمترین کشور تولیدکنندهی این گیاه آمریکا است. روسیه، بلغارستان، برزیل، فرانسه، ژاپن، آرژانتین و مجارستان از دیگر کشورهای تولید کنندهی نعناع هستند.
دوز مناسب مصرف نعناع به عوامل گوناگونی مانند سن فرد، سطح سلامتی و عوامل دیگر بستگی دارد. هم اکنون اطلاعات علمی کافی برای تعیین محدوده دوز مناسب نعناع در دسترس نیست. به یاد داشته باشید محصولات طبیعی همیشه لزوما ایمن نیستند و حد مجاز مصرف آنها میتواند مهم باشد. هنگام مصرف این مواد به دستورالعمل روی برچسب محصول توجه نمایید و پیش از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.
2 ساعت قبل یا بعد از غذا.
عوارض جانبی و واکنش های حساسیت زا
مصرف خوراکی
هیچگونه خطرات سلامت یا عوارض جانبی در ارتباط با مصرف مناسب دوزهای درمانی تعیین شده شناخته نشده است.
بارداری و شیردهی
در حال حاضر اطلاعات کافی درباره مصرف نعناع در طول بارداری و شیردهی در دسترس نیست. از مصرف نعناع در این دوران پرهیز کنید.
واکنش های حساسیت زا
به طور کلی، هر فرد ممکن است نسبت به گیاهان و ادویههای خاصی حساسیت داشته باشد که این حساسیت باید در درجه اول توسط خود فرد و در درجه دوم توسط پزشک تشخیص داده شود. البته این واکنشهای آلرژیک عوارض جانبی مزمن یا حاد ایجاد نمیکنند و بعد از شناسایی گیاه حساسیتزا و قطع مصرف آن، عوارض ناشی از آلرژی برطرف خواهد شد.
هیچ شرکت یا هیچ محصولی نمیتواند از واکنشهای آلرژیک بدنهای مختلف از پیش آگاهی داشته باشد. ناسازگاری بدن با یک یا چند گیاه خاص هر چند به ندرت پیش میآید اما به هر حال ممکن است مصرف کنندگانی با آن مواجه شوند.
تداخل دارویی
در حال حاضر اطلاعاتی در مورد تداخل دارویی با نعناع دردسترس نمیباشد.
کاربرد در طب قدیم
- به طور سنتی نعناع را گرم و خشک و در درمان افسردگی مؤثر میدانند. شادیآور، گرمکننده و تقویتکنندهی قلب، رقیقکنندهی خون، حلکنندهی مواد بلغمی و سوداوی، گرمکننده و تقویتکنندهی دستگاه گوارش و به خصوص معده است.
- ترنر -پدر علم گیاه شناسی انگلیس- اعتقاد داشت که نعناع برای معده بسیار مفید است.
- این گیاه، ضداسپاسم و ضدسرفه است و آشامیدن عصارهی آن در دفع رطوبتهای ریه و مجاری تنفسی مفید و باعث تسکین سکسکه، تهوع، استفراغ و سوء هاضمه میشود.
- نعناع برای درمان سردردهای میگرنی، رفع قولنج، درد سینه و پهلو، بیخوابی و ناراحتیهای شبانه موثر است.
- Stoddard, G.10 SURPRISING THINGS MINT DOES TO YOUR BODY. EAT THIS, NOT THAT. Retrieved from http://www.eatthis.com/health-benefits-of-mint
- Dyer, M.H. (2015, Apr 14). What Are the Health Benefits of Mint Tea?. LIVESTRONG.COM. Retrieved from http://www.livestrong.com/article/263229-what-are-the-health-benefits-of-mint-tea/
- RDN LD, M.W. (2016, February 16). Mint: Health Benefits, Uses and Risks. Medical news today. Retrieved from http://www.medicalnewstoday.com/articles/275944.php
- Sampath, P. (2015, January 22). 11 Amazing Ways Mint or Pudina Keeps You Healthy. THE HealthSite. Retrieved from http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/10-health-benefits-of-pudina-that-can-keep-you-in-mint-condition/
- Find a Vitamin or Supplement,WILD MINT. WebMD. Retrieved from http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-189-wild%20mint.aspx?
- Mentha Leaf:Phytochemicals and Constituents. M Didea. Retrieved from https://www.mdidea.com/products/new/new10004.html
- نورالدینی، م. بررسی تاثیر عرق نعناع داخل معدی بر میزان ترشح اسید معده موش صحرائی نر. فصلنامه علمی، پژوهشی فیض. قابل دسترس از: http://fa.journals.sid.ir/ViewPaper.aspx?id=25045
- فاضل، ن.، تفضلی، م.، رمضانی، م.، و اسماعیلی، ح. (1383). بررسی تأثیر سوپرمینت بر شدت نفخ بعد از سزارین. مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، 4(14)، 46-41. قابل دسترس از: http://jarums.arums.ac.ir/article-1-460-fa.pdf
- خزائیان، س.، و سخاور، ن. بررسی تاثیر عصاره نعناع بر سطح آندروژنها و گنادوتروپین های زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک. پژوهان. قابل دسترس از: http://samat.zaums.ac.ir/webdocument/load.action?webdocument_code
-
عبدالملکی، ا.، رجبی، ع.، و سنگین آبادی، ف. (1392). بررسی اثرات ضددردی و ضد التهابی عصاره آبی گیاه نعناع. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، 18، 74-67. قابل دسترس از: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-1009-en.pdf
- (1392، مرداد 26). نعناع. طب سنتی ایران. قابل دسترس از: http://tebirani.blog.ir/post/2
- تازه دل، و. (1393). بررسی تاثیر اسانس نعناع کوهی بر روی رشد باکتری اشر شیا کلی و استافیلوکوک اورئوس. (پایاننامهی کارشناسی ارشد)، دانشگاه آزاد اسلامی سبزوار. (12750403922001). قابل دسترس از:
http://theses.iaus.ac.ir/Abstract/thesis-2497.html
- فاضل، ن. (1383). تأثیر سوپرمینت (اسانس نعناع) بر شدت درد پس از سزارین. مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل، 7(1)، 33-28. قابل دسترس از: http://www.jbums.org/article-1-2649-en.pdf
منابع
- Stoddard, G.10 SURPRISING THINGS MINT DOES TO YOUR BODY. EAT THIS, NOT THAT. Retrieved from http://www.eatthis.com/health-benefits-of-mint
- Dyer, M.H. (2015, Apr 14). What Are the Health Benefits of Mint Tea?. LIVESTRONG.COM. Retrieved from http://www.livestrong.com/article/263229-what-are-the-health-benefits-of-mint-tea/
- RDN LD, M.W. (2016, February 16). Mint: Health Benefits, Uses and Risks. Medical news today. Retrieved from http://www.medicalnewstoday.com/articles/275944.php
- Sampath, P. (2015, January 22). 11 Amazing Ways Mint or Pudina Keeps You Healthy. THE HealthSite. Retrieved from http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/10-health-benefits-of-pudina-that-can-keep-you-in-mint-condition/
- Find a Vitamin or Supplement,WILD MINT. WebMD. Retrieved from http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-189-wild%20mint.aspx?
- Mentha Leaf:Phytochemicals and Constituents. M Didea. Retrieved from https://www.mdidea.com/products/new/new10004.html
- نورالدینی، م. بررسی تاثیر عرق نعناع داخل معدی بر میزان ترشح اسید معده موش صحرائی نر. فصلنامه علمی، پژوهشی فیض. قابل دسترس از: http://fa.journals.sid.ir/ViewPaper.aspx?id=25045
- فاضل، ن.، تفضلی، م.، رمضانی، م.، و اسماعیلی، ح. (1383). بررسی تأثیر سوپرمینت بر شدت نفخ بعد از سزارین. مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، 4(14)، 46-41. قابل دسترس از: http://jarums.arums.ac.ir/article-1-460-fa.pdf
- خزائیان، س.، و سخاور، ن. بررسی تاثیر عصاره نعناع بر سطح آندروژنها و گنادوتروپین های زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک. پژوهان. قابل دسترس از: http://samat.zaums.ac.ir/webdocument/load.action?webdocument_code
-
عبدالملکی، ا.، رجبی، ع.، و سنگین آبادی، ف. (1392). بررسی اثرات ضددردی و ضد التهابی عصاره آبی گیاه نعناع. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، 18، 74-67. قابل دسترس از: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-1009-en.pdf
- (1392، مرداد 26). نعناع. طب سنتی ایران. قابل دسترس از: http://tebirani.blog.ir/post/2
- تازه دل، و. (1393). بررسی تاثیر اسانس نعناع کوهی بر روی رشد باکتری اشر شیا کلی و استافیلوکوک اورئوس. (پایاننامهی کارشناسی ارشد)، دانشگاه آزاد اسلامی سبزوار. (12750403922001). قابل دسترس از:
http://theses.iaus.ac.ir/Abstract/thesis-2497.html
- فاضل، ن. (1383). تأثیر سوپرمینت (اسانس نعناع) بر شدت درد پس از سزارین. مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل، 7(1)، 33-28. قابل دسترس از: http://www.jbums.org/article-1-2649-en.pdf